Mainos
Mainos

Kuinka kauan voita saa säilyttää pöydällä? Vastaus saattaa yllättää

Suolattua voita voi säilyttää turvallisesti huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa tietyin ehdoin.

Kun on paljon asioita mielessä tai väsyttää, saattaa maitopurkki helposti unohtua pöydälle moneksi tunniksi, jolloin koko tuote menee pilalle. Suurimmalle osalle maitotuotteista sama pitää paikkansa: tuotteet kuten juusto, jogurtti ja kerma täytyy säilyttää pilaantumisen estämiseksi jääkaapissa.

Osa ihmisistä säilyttää yhtä maitotuotetta kuitenkin pidemmänkin aikaa pöydällä lämpimässä, kun osa laittaa sen heti käytön jälkeen takaisin jääkaappiin. Tämä tuote on voi. Mikä onkaan ärsyttävämpää, kun haluat voidella pehmeää leipää, mutta jääkaapissa säilytetty voi on liian kovaa eikä meinaa levittyä millään? Usein leivonnassa ja ruoanlaitossa pitää hyödyntää pehmeää tai sulanutta voita, joten jääkaappikylmä tuote lisää usein työtä.

Mutta onko turvallista säilyttää voita pöydällä jääkaapin sijaan?

Vaikka voi onkin maitotuote, se sisältää hyvin vähän vettä ja jopa 80 prosenttia rasvaa. Vähäinen vesimäärä yhdistettynä korkeaan suolapitoisuuteen estää bakteereille suotuisan ympäristön syntymistä.

Ruokatutkijat ovat myös selvittäneet juuri oikean ajan, jonka voi saa viettää lämpimässä ennen kuin se härskiintyy. Tulos voi yllättää: voi säilyy voirasiassa tai muussa vastaavassa ilmatiiviissä astiassa jopa kaksi viikkoa.

Voin täytyy kuitenkin olla suolattua, sillä suolatun voin natrium-pitoisuus on korkeampi, ja juuri se auttaa pitämään bakteerit loitolla. Keittiön lämpötilan täytyy myös olla alhainen: Jos keittiösi lämpötila lähentelee 21 astetta, kannattaa voi siirtää jääkaappiin. Tällöin ei edes suolaista voita kannata jättää pöydälle, sillä korkeassa lämpötilassa voi ei meinaa säilyä kiinteänä.

Voinvalmistajat kuitenkin edelleen suosittelevat säilyttämään tuotteen jääkaapissa. Jääkaappikylmän voin saa pehmenemään huoneenlämmössä yleensä 30–45 minuutissa, ja tulosta voi nopeuttaa leikkaamalla tarvittavan kokoisen palasen valmiiksi lautaselle.

Jos epäilet voin olevan pilaantunut, tunnistat sen varmasti eltaantuneesta hajusta tai viimeistään hiukan voita maistamalla. Pilaantunut tuote kannattaa heittää roskikseen.

 ***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja