Koulu asetti karkkikepit pannaan – käsittämättömän makeiskiellon taustalla varsin erikoinen syy

karkkikepit
Karkkikepit maistuvat tyypillisesti piparmintulle. Shutterstock

Karkkikepit kieltäneet rehtorin mukaan nämä klassiset karkit saattavat loukata oppilaita, jotka eivät vietä joulua. 

Yhdysvaltalaisessa Nebraskan osavaltiossa sijaitsevan koulun rehtori on määrätty virkavapaalle sen jälkeen, kun hän käski opettajia olla koristelematta luokkahuoneita jouluaiheisilla koristeilla. Koristelukieltoa perusteltiin sillä, että oppilaat, jotka eivät vietä joulua, saattaisivat loukkaantua, uutisoi FoxNews-sivusto.

Valmista jouluksi herkullista rocky road suklaata. Artikkeli jatkuu videon alla. 


Opettajille lähetetyssä muistiossa kerrottiin, että yleiset talviaiheiset esineet, kuten kelkat ja kaulahuivit ovat sallittuja, mutta toisin on esimerkiksi joulupukkien, porojen ja punaisten karkkikeppien laita.

Karkkikeppien kieltäminen ei perusteltua

Karkkikeppien hylkäämistä peusteltiin sillä, että niillä katsottiin olevan uskonnollinen merkitys.

– Historiallisesti muoto J merkitsee Jeesusta. Punainen väri on Kristuksen verta ja valkoinen symboloi ylösnousemusta, rehtorin raportissa kerrottiin.

Kouluhallinnon mukaan rehtorin kirjoittama muistio ei vastaa julkisten koulujen politiikkaa juhlapyhiin liittyvien symboleiden suhteen.

Yleisen politiikan mukaan muun muassa joulukuusia, joulupukkeja ja pääsiäispupuja pidetään maallisina vuodenaikojen symboleina, ja niitä voidaan käyttää opetusvälineinä, jos ne eivät häiritse opetusohjelmaa.

Karkkien synnystä liikkuu monia tarinoita

Tarinan mukaan karkkikepit keksittiin vuonna 1670 erään kuvernöörin toimesta, joka halusi pitää lapset hiljaisina.

Kuvernööri oli huolissaan siitä, pystyisivätkö lapset istumaan hiljaa koko pitkän jumalanpalveluksen ajan, joten hän antoi heille syötäväksi karkkitankoja. Kuvernööri valmisti karkkitangot kepin muotoon muistuttaakseen lapsia paimenista, jotka vierailivat Jeesuksen luona ensimmäisenä jouluna.

Vaikka tarina kuulostaa mukavalta, Why Christmas -verkkosivuston mukaan ensimmäiset merkinnät karkkikepeistä ovat vasta 200 vuotta myöhemmin. Voi siis olla, että karkkikepit ovat syntyneet aivan eri tavalla kuin tarina antaa ymmärtää.

Karkkikeppien suosio sai kunnolla tulta alleen vuoden 1920 tienoilla, kun yhdysaltalainen Bob McCormic ryhtyi valmistamaan karkkikeppejä ystävilleen ja perheelleen. Karkkien suosio kasvoi ja kasvoi, ja pian mies perusti karkkien ympärille oman bisneksen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja