Kotiruokaa: Hernekeitto

Otan loppukiriä ruokalupauksiini, jotka annoin tälle vuodelle. Yksi niistä oli hernekeiton tekeminen. Voi yllättää jotakuta, mutta en ole milloinkaan sellaista tehnyt. Syön hernerokkaa muutenkin varsin harvoin. Kerran pari vuodessa. Olen siitä toki aina pitänyt, mutta se on mielestäni yhtä tylsä kuin useimmat perinteisistä suomalaisista kotiruoista. Halusin nähdä, kuinka hyvää siitä saisi itse tekemällä. Ja taisi tulla parasta syömääni. Samahan sattui myös nakkikastikkeen, tillilihan ja kanaviillokin kohdalla.

Ostin puolihuolimattomasti lihaksi possunlapaa. Jälkeenpäin totesin, että ehkä paras lopputulos olisi tullut savupotkalla. Toisaalta ja toisaalta. Nyt mausta tuli puhtaampi ilman savun tuomaa syvyyttä ja sävyä. Tottakai mainiota myös savustetulla lihalla.

Yllätyin, kuinka kiihkeän palautteen hernerokan tekeminen aiheutti Sivumaun Facebook-sivulla. Kullakin näytti olevan se oikea tapa valmistaa soppa. Jälkikäteen ajatellen se ei tunnu yllättävältä. Halusin tehdä keiton mahdollisimman yksinkertaisesti ja oppia matkalla. Muutetaan sitten seuraavalla kerralla metodeja, jos tarvetta löytyy. Ei oikeastaan löytynyt. Haudutin lihan aluksi ihan sellaisenaan, mutta siitä olisi hyvin voinut paistaa pinnat kiinni, kuten yleensä lihan kanssa teen. Sipulitkin voisi samalla freesata ja olla mukana lihan haudutusliemessä. Kun pintoja ei paisteta kiinni, irtoaa makua liemeen. Kun paistetaan kiinni, säilyy maku lihan sisässä. Näkemyksistä saa väitellä kommenteissa. :)

Lukaisin reilun tusinan verran reseptejä netistä ja yritin karsia kaiken ylimääräisen pois. Tässä siis oma versioni hernekeitosta. Ei tuone lajiin mitään uutta, mutta muistuttaa yksinkertaisuuden kauneudesta. Ja edullisuudesta. Lapa maksoi 5,80/kg. Mikäli käytät savupotkaa, hauduta sitä yhtä kauan kuin herneitä.

PS.Tee kerralla iso satsi. Maku paranee seuraavana päivänä ja on hyvää hätävaraa pakkaseen.

HERNEKEITTO

500 g kuivattuja herneitä

1 kg porsaan lapaa tai potkaa

1 sipuli, hienonnettuna

1 rkl kuivattua meiramia

sinappia

suolaa

pippuria

Huuhtele herneet. Liota herneitä yön yli tai 10-12 h. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Laita liha kattilaan, kaada päälle vettä sen verran, että liha peittyy. Kiehauta, laske lämpöä ja anna hautua hiljalleen kannen alla pari tuntia. Kaavi pinnalle nousevaa vaahtoa välillä pois. Kaada haudutusvesi astiaan talteen. Kaada herneet kattilaan liotusliemineen ja laita liha, sipulisilppu ja meirami mukaan. Kiehauta, laske lämpöä ja anna muhia rauhassa kannen alla 1,5 h. Jos neste uhkaa haihtua liikaa, lisää lihan haudutuslientä. Nosta liha pois, palastele/revi se ja lisää takaisin kattilaan. Maista ja mausta. Annostele lautaselle ja laita nokare sinappia päälle. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja