Kotimaisten uusien perunoiden hinta järkyttää – maksaisitko 39 euroa kilolta?

Peruna
Shutterstock

Perunan ystävien onneksi uusia perunoita on jo saatu kauppoihin, mutta kevään ensimmäisistä potuista saa pulittaa hurjan hinnan.

Suomalaisia uusia perunoita ilmestyy vähitellen kevään edetessä ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille. Ensimmäisten perunaerien hinta on kuitenkin hyvin korkea, sillä satoa on aikaisessa vaiheessa kevättä hyvin vähän tarjolla.

Hinta 39 euroa kilolta

Muun muassa helsinkiläisessä K-supermarket Konalassa myydään ahvenanmaalaista uutta perunaa 39 euron kilohintaan. Pro Perunan toiminnanjohtaja Saija Peltomaa pitää hintaa realistisena, sillä avomaalla kasvatettu peruna tuottaa satoa vasta myöhemmin.

– On se aika arvokasta, mutta jos se on hyvää, niin hyvästähän pitää maksaa, Peltomaa toteaa.

Peltomaa huomauttaa, että esimerkiksi yhden perunan hinta ei kohoa edes liki neljänkymmenen euron kilohinnalla myydyssä perunassa taivaisiin. Täten ensimmäiset suomalaiset uudet perunat sopivat vaikkapa maistiaisiksi.

Avomaalla kasvatetut perunat kypsyvät toukokuussa

Ensimmäiset perunasadot saadaan Suomessa perinteisesti kasvihuoneissa kasvatetuista perunoista. Avomaalla kasvatettuja kotimaisia uusia perunoita joudutaan sitä vastoin odottelemaan vielä kuukauden päivät. Tuolloin perinteisesti myös hinnat muuttuvat kohtuullisemmiksi.

– Avomaalla kasvatettuja perunoita joudutaan odottelemaan toukokuun alkuun tai toukokuun puoleenväliin. Se riippuu vähän siitä, millainen tämä kevään kehitys tulee olemaan, Peltomaa kertoo.

Asiantuntijan mukaan perunoiden kypsyminen vaikuttaa tällä hetkellä lupaavalta ja tänä vuonna sato on kypsynyt tavallista aiemmin. Alati vaihtelevat sääolot voivat kuitenkin vaikuttaa perunasatoon vielä myöhemminkin.

– Epäilen, että taas tulee haastava vuosi, mutta onneksi viljelytekniikat ovat parantuneet paljon. Nykyään pystymme vaikuttamaan asioihin, ja pystymme niin sanotusti tekohengittämään niitä kasvustoja. Kunhan niistä pitää hyvää huolta, niin kyllähän sieltä tavaraa tulee, Peltomaa lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat