Korvaa sokerin jopa kokonaan – hyödynnätkö tätä raaka-ainetta?

shutterstock_15506068
Sokerin voi korvata hunajalla – ja toisinpäin. Shutterstock

Tänä päivänä moni välttelee sokeria ja etsii sopivia raaka-aineita, joilla sokerin voi korvata ruoanlaitossa. Yksi tällaisista raaka-aineista on vanha tuttu, hunaja.

Hunaja on oiva makeuttaja teelle, mutta sillä voi korvata muutenkin sokerin ruoanlaitossa joko osittain tai kokonaan. Mari Koistisen Hunaja – luonnon oma makeuttaja -kirjassa (Paasilinna 2015) annetaan vinkkejä siihen, kuinka monipuolisesti hunajaa voi hyödyntää ruoanlaitossa.

TIESITKÖ? Yksi desilitra hunajaa painaa noin 140 grammaa.

"Hunaja aistitaan makeammaksi kuin sokeri"

Hunajalla on usein yllättävän helppo korvata sokeri erilaisissa resepteissä. Hunajaa ei kuitenkaan kannata lisätä ruokaan samaa määrää kuin sokeria.

– Nyrkkisääntönä on, että kun ohjeessa mainitaan sokeri, hunajaa voi laittaa tilalle kaksi kolmasosaa annetusta sokerin määrästä. Hunaja aistitaan makeammaksi kuin sokeri, joten sitä riittää pienempi määrä kuin sokeria, Koistinen toteaa teoksessaan.

Myös hunajan ja sokerin rakenteiden poikkeavuus kannattaa ottaa huomioon silloin, kun reseptissä sokeri korvataan hunajalla. Noin viidennes hunajasta on vettä, ja tästä suustä taikinoihin kannattaa lisätä hieman vähemmän vettä silloin, kun sokeri korvataan hunajalla.

VINKKI! Hunaja on sokeria herkempi kuumille lämpötiloille. Tästä syystä hunajalla leivottujen leivonnaisten paistolämpötilaa kannattaa laskea hieman totutusta.

Parantaa leivonnaisten säilyvyyttä

Sokerin korvaaminen hunajalla saattaa vaikuttaa leivonnaisten väriin. Kannattaa siksi varautua siihen, että etenkin vaaleista leivonnaisista saattaa tulla hunajan käytön myötä hieman tummempia kuin tavallisesti.

Harva tietää, että hunajalla maustetut leivonnaiset säilyvät sokeriversioita paremmin. Hunajan säilyvyyttä parantava vaikutus liittyy siihen, että hunaja imee ilmasta kosteutta.

Hunaja ei vaahtoudu sokerin tapaan

Jos hunajaa käyttää leivonnassa sokerin tapaan, kannattaa ottaa huomioon se, että hunajasta ja kananmunista ei synny yhtä kiinteää vaahtoa kuin hunajasta ja sokerista. Tästä syystä Koistinen vinkkaa korvaamaan muna-sokerivaahdon sokerista vain esimerkiksi puolet hunajalla.

Lähde: Mari Koistinen: Hunaja – luonnon oma makeuttaja (Paasilinna 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja