Kokki keksi ainutlaatuisen tavan paistaa pizzaa: "Jotkut kutsuvat minua hulluksi"
Seikkailunhaluinen kokki paistaa pizzoja aktiivisella tulivuorella Guatemalassa. Riskinä on paitsi pizzan pohjaan palaminen myös kokkaajan itsensä paistuminen.
Yllä olevalla videolla vinkkejä pizzanpaistoon kotona.
Idea vulkaanisessa kuumuudessa paistetuista pizzoista sai alkunsa vaahtokarkkeja Pacaya-tulivuoren lämmössä paahtavista turisteista.
Tästä innostuneena David Garcia toi eräänä päivänä pizzan tulivuorelle. Hän laittoi ruoan kuumaan luolaan, jossa pizza valmistui alle vartissa.
– Kun maistoin vulkaanisessa lämmössä paistettua pizzaa, totesin sen olevan hyvä idea, Garcia sanoo uutistoimisto AFP:lle.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kokki uskoi, että tulivuoren kuumuudessa valmistetut pizzat olisivat turistien vetonaula. Elettiin vuotta 2013. Kuusi vuotta myöhemmin Garcia tarjoili ensimmäiset tulivuoripizzat hämmästyneille matkailijoille, joihin ruoan valmistustapa ja maku ovat tehneen vaikutuksen.
Eräs turisti luonnehtii, että pizzassa on "magmaattinen rouske".
Tulivuorella kokkailuun liittyy riskejä
Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.
Laavajoessa pizzaa kypsentäessä pitää olla tarkkana, ettei herkku ajelehdi pois eikä lämpötila nouse liian korkealle. Tekemällä kuitenkin oppii. Garcia on laskenut, että pizza paistuu laavajoessa 2 minuutissa ja 40 sekunnissa.
Toki myös tulivuorella kokkailu itsessään on riski. Jotta Garcia ei itse paistuisi, on hänen tarkkailtava alituiseen tuulen suuntaa. Tulivuoren purkauksen yhteydessä vapautuu myös myrkyllisiä kaasuja, mutta Garcia vakuuttaa pysyvänsä poissa laskeuma-alueilta.
– Jotkut kutsuvat minua hulluksi, mutta intohimo ruokaan on joskus hullua, Garcia sanoo amerikkalaiselle mediayhtiölle AccuWeatherille.
Täysin yksin Garcia ei ole keksintönsä kanssa. Tänä vuonna Islannissa purkautuneen tulivuoren lämmössä on paistettu esimerkiksi nakkisämpylöitä.
Lähteet: AFP, AccuWeather, Food & Wine
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa