Kokeile ikivanhaa reseptiä – näin teet itse appelsiinimehua
Moni ostaa appelsiinimehun valmiina kaupasta, vaikka lisäaineeton versio klassikkomehusta valmistuu kotioloissa helposti.
Poimi Lottamuseon vinkit siihen, kuinka appelsiinimehua voi valmistaa itsekin. Kotioloissa valmistettu appelsiinimehu on myös täysin lisäaineeton – toisin kuin osa ruokakaupoissa valmiina myydyistä mehuista.
– Appelsiinit ovat virkistäviä ja maukkaita sellaisenaan, mutta niistä voi myös valmistaa monenlaisia jälkiruokia: hyytelöitä, vanukkaita, salaatteja jne. Sitten niitä voi säilöä usealla eri tavalla: niistä voi valmistaa mehua, hyytelöä, marmelaadia ym., kirjoitettiin Lotta Svärd -lehdessä jo vuonna 1938.
TIESITKÖ? Suomeen appelsiinit rantautuivat pysyvästi 1800-luvun puolivälissä, jolloin ne olivat vielä harvinaista herkkua, eikä suinkaan kaikkien saatavilla. Appelsiinit yleistyivät Suomessa melko hitaasti ja vielä sata vuotta sitten ne olivat harvinaista herkkua.
Appelsiinimehu
3 appelsiinia
2 sitruunaa
2 kg sokeria
½ dl kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
2 l kylmää vettä
Pese appelsiinit ja sitruunat. Raasta niiden kuoret.
Purista hedelmien mehu ja hiero se sokerin kanssa.
Kun sokeri on imeytynyt hyvin mehuun, lisää raastetut kuoret, kiehuvaan veteen sekoitettu sitruunahappo ja kylmä vesi.
Sekoita hyvin ja anna seistä kylmässä pari päivää.
Tämän jälkeen siivilöi ja pullota puhtaisiin kylmiin pulloihin ja säilytä kylmässä.
Mehu on hyvin voimakasta, joten juominen kannattaa aloittaa laimentamalla mehua esimerkiksi suhteella 1/3 osa mehua ja 2/3 vettä.
Lähde: Lottamuseo
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan