Kohtele varhaisvihanneksia hellästi: Näin estät nahistumisen

spring salad
Shutterstock

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista varhaisvihannes- ja varhaisperunaviikkoa. Kohtele vihanneksia hellästi!

Varhaisvihannesten kasvatus vaatii Suomen oloissa viljelijältä aina erityistä huolenpitoa. Sen takia satoon tulee suhtautua sen ansaitsemalla arvostuksella. Suotta ei ole opetettu, että varhaisvihanneksia on käsiteltävä kuin kananmunia, yhtä varoen.

Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Ellei vihanneksia ole pakattu, kosteus haihtuu niistä hyvin nopeasti. Suojaaminen, kylmäsäilytys ja pikainen käyttö ovat tarpeen, jotta lautaselle saadaan laadukasta syötävää.

Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa esimerkiksi porkkanoista. Tämä estää kosteuden haihtumista. Hyväkuntoiset sipulien varret, kukka- ja parsakaalien suojalehdet ja kantaosat kannattaa käyttää ruokiin.

Varhaisvihanneksista useimmat maistuvat raakoina. Raikkaat yrtti- tai sitruunaöljyt sopivat kastikkeeksi. Pikainen kuumennus joko höyrykattilassa tai pannulla tuo makuja esiin lempeällä tavalla. Grillissä tai muurinpohjapannulla varhaisvihanneksiin otetaan vain nopea kuumennus.

MV LIFESTYLE – STT

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!