Kohtele varhaisvihanneksia hellästi: Näin estät nahistumisen

spring salad
Shutterstock

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista varhaisvihannes- ja varhaisperunaviikkoa. Kohtele vihanneksia hellästi!

Varhaisvihannesten kasvatus vaatii Suomen oloissa viljelijältä aina erityistä huolenpitoa. Sen takia satoon tulee suhtautua sen ansaitsemalla arvostuksella. Suotta ei ole opetettu, että varhaisvihanneksia on käsiteltävä kuin kananmunia, yhtä varoen.

Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Ellei vihanneksia ole pakattu, kosteus haihtuu niistä hyvin nopeasti. Suojaaminen, kylmäsäilytys ja pikainen käyttö ovat tarpeen, jotta lautaselle saadaan laadukasta syötävää.

Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa esimerkiksi porkkanoista. Tämä estää kosteuden haihtumista. Hyväkuntoiset sipulien varret, kukka- ja parsakaalien suojalehdet ja kantaosat kannattaa käyttää ruokiin.

Varhaisvihanneksista useimmat maistuvat raakoina. Raikkaat yrtti- tai sitruunaöljyt sopivat kastikkeeksi. Pikainen kuumennus joko höyrykattilassa tai pannulla tuo makuja esiin lempeällä tavalla. Grillissä tai muurinpohjapannulla varhaisvihanneksiin otetaan vain nopea kuumennus.

MV LIFESTYLE – STT

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja