Mainos
Mainos

Kiistellystä makeutusaineesta uutta tietoa: Auttaa laihtumaan, mutta vaikuttaa ehkä haitallisesti terveyteen

Keinotekoiset makeutusaineet auttavat leikkaamaan ruokavalion kaloreita ja pudottamaan painoa, mutta ne voivat myös vaikuttaa haitallisesti terveyteen, kertoo Yorkin yliopiston tuore tutkimus.

Makeutusaineita käytetään usein apuna vähentämään päivän energiansaantia, koska keho ei pysty pilkkomaan niitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että suoliston bakteerit pystyvät pilkkomaan myös keinotekoisia makeutusaineita, mikä puolestaan voi johtaa terveydelle haitallisiin seurauksiin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että ylipainoisilla, makeutusaineista erityisesti aspartaamia käyttävillä voi olla huonompi glukoosinsieto kuin henkilöillä, jotka eivät käytä keinotekoisia makeutusaineita, sanoo professori Jennifer Kuk.

Luonnollisten sokereiden tai sakariinin kohdalla tutkijat eivät havainneet vastaavaa yhteyttä. 

Tutkimukseen osallistui yli 2800 amerikkalaisaikuista, jotka raportoivat tarkasti ruokavalionsa 24 tunnin ajalta. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään sen perusteella, käyttivätkö he keinotekoisia makeutusaineita vai eivät. Osallistujien diabetesriskiä mitattiin oraalisella glukoosikokeella.  


 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.