Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kiistellystä makeutusaineesta uutta tietoa: Auttaa laihtumaan, mutta vaikuttaa ehkä haitallisesti terveyteen

Aspartaami voi vaikuttaa elimistön glukoosinsietoon.
Aspartaami voi vaikuttaa elimistön glukoosinsietoon. Shutterstock
Julkaistu 25.05.2016 10:20

MTV LIFESTYLE

Keinotekoiset makeutusaineet auttavat leikkaamaan ruokavalion kaloreita ja pudottamaan painoa, mutta ne voivat myös vaikuttaa haitallisesti terveyteen, kertoo Yorkin yliopiston tuore tutkimus.

Makeutusaineita käytetään usein apuna vähentämään päivän energiansaantia, koska keho ei pysty pilkkomaan niitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että suoliston bakteerit pystyvät pilkkomaan myös keinotekoisia makeutusaineita, mikä puolestaan voi johtaa terveydelle haitallisiin seurauksiin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että ylipainoisilla, makeutusaineista erityisesti aspartaamia käyttävillä voi olla huonompi glukoosinsieto kuin henkilöillä, jotka eivät käytä keinotekoisia makeutusaineita, sanoo professori Jennifer Kuk.

Luonnollisten sokereiden tai sakariinin kohdalla tutkijat eivät havainneet vastaavaa yhteyttä. 

Tutkimukseen osallistui yli 2800 amerikkalaisaikuista, jotka raportoivat tarkasti ruokavalionsa 24 tunnin ajalta. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään sen perusteella, käyttivätkö he keinotekoisia makeutusaineita vai eivät. Osallistujien diabetesriskiä mitattiin oraalisella glukoosikokeella.  

Lähde: Science Daily

Lisää aiheesta:

Kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan, väittää tutkimus – tällainen on vaikutus insuliinitasoihinWHO kehottaa välttämään keinotekoisia sokerin korvikkeita painonhallinnassaTutkimus: Dieettikokis huonompi vaihtoehto kuin sokerilimsa? Tutkijat kiistelevät makeutusaineiden haitoistaTutkimus varoittaa kahdesta keinotekoisesta makeutusaineestaHurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?Vältteletkö sokeria laihtuaksesi? Ikävä yllätys keinotekoisissa makeutusaineissa
LaihdutusSokeriMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Laihdutus
  • 25.10.14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • 16.5.17:07
    Lääkkeet

    Laihdutuslääke Ozempicin valmistaja Novo Nordisk erotti toimitusjohtajansa

  • 16.5.06:05
    Terveys ja hyvinvointi

    Lihavuuslääkkeet ovat monille huiman kalliita – tilanteeseen on tulossa muutos

  • 24.1.17:43
    Terveys ja hyvinvointi

    Lääkejätti julkaisi kovia tuloksia laihdutuslääkkeestään: Poisti yli viidenneksen painosta

  • 17.1.19:45
    Ruoka

    Miksi syömistä on vaikea säädellä? Psykologi: "Alkaa jo vauvaiässä"