Kevyttä ja sydänystävällistä – kesän klassikkoruoka on oikea terveyspommi
Kun ensimmäiset varhaisperunat on kaivettu maasta, myös sillien myynti lisääntyy. Tämä klassinen makupari on ennen kaikkea maistuva, mutta myös erittäin terveellinen herkku.
Perunat ja sillit kuuluvat ehdottomasti kesään. Varhaisperunoilla ja sillillä on takana pitkä historia, sillä molempien tuotanto kohdistuu erityisesti Varsinais-Suomeen ja Turun saaristoon.
Tätä klassista makuparia voi nauttia huoletta koko kesän, sillä molemmat raaka-aineet sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Hyvä ruoka edistää kaiken lisäksi myös mielen terveyttä. Kesän ateriointi kokoaa ihmiset yhteen ja maistuva ruoka saa hymyn huulille.
Peruna saa iloiseksi
Peruna on kevyt, mutta erittäin ravintopitoinen raaka-aine. Se sisältää muun muassa lukuisia vitamiineja, kaliumia ja rautaa, mutta vain 55 kilokaloria sataa grammaa kohden.
Peruna sisältää erityisesti C-vitamiinia, joka muun muassa torjuu flunssaa ja pitää huolta luuston ja ruoansulatuksen hyvinvoinnista.
Perunan terveellisyyttä voi perustella monilla ravinto-aineilla, mutta tutkimusten mukaan peruna lisää myös aivojen serotoniinin tuotantoa. Serotoniini vähentää tutkitusti stressiä ja masennusta, jolloin murheet jäävät unohduksiin ja iloinen kesämieli pääsee valloilleen.
Silli on hyväksi sydämelle
Myös perunan kumppani silli on erittäin terveellinen herkku. Silli nimittäin sisältää runsaasti erityisesti sydämen terveydelle hyödyllisiä omgea-3-rasvahappoja. Jo muutamasta palasta silliä saa noin kolmasosan päivän omega-3-saantisuosituksesta.
Silli sisältää myös runsaasti D-vitamiinia, jonka tehtävä on ennen kaikkea tehostaa kalsiumin imeytymistä. Tämä rasvainen kala on myös hyvä kilpirauhashormonien rakennusaineena tunnetun jodin lähde.
Tee siis palvelus kehollesi ja mielellesi, ja nauti perunaa ja silliä hyvässä seurassa.
Lähde: Sillikoulu, Fineli
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka