Kemian laitos puolustaa kohututkielmaa oluesta: "Tasan tarkkaan objektiivista tulosta!"

beer_analysis
Shutterstock

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä pro gradu -tutkielmassa analysoitiin oluen hivenainepitoisuuksia ja niiden vaikutusta urheilusuorituksesta palautumiseen. Yliopiston kemian laitoksen johtaja kommentoi tutkielmasta syntynyttä kohua.

Tuoreen Jyäskylän yliopistossa tehdyn pro gradu -tutkielman mukaan olut sisältää huomattavasti enemmän hivenaineita kuin perinteiset palautusjuomat. Tutkielman tekijä Juho Leikas kertoo, ettei päivittäisen hivenainetarpeen saavuttamiseen kannata pyrkiä oluella, mutta vaikutus nesteytykseen on selkeästi havaittavissa

"Pääasiassa analysointi, ei terveysvaikutukset"

Tutkielman tulokset aiheuttivat eilen paljon puhetta mediassa. Jyväskylän yliopiston Kemian laitoksen johtaja Jan Lundell ihmettelee erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoa tutkielmasta yhden miehen juomakokeena, ilman kunnollista perehtymistä työn aiheeseen ja tuloksiin.

– Gradun aiheena oli, miten analysoidaan oluesta hivenaineita ja miten niitä voidaan mitata tarkasti. Siinä ei ole tutkittu terveysvaikutuksia, Lundell korostaa.

Lundell muistuttaa, että tutkielman pääosassa on analysointi, ei terveysvaikutukset. Tutkielman tarkoituksena on ollut kehittää uusia menetelmiä mitata ja määritellä hivenaineita oluesta.

Vertailutuloksia palautusjuomista

Tutkielmassa ei kuitenkaan keskitytty täysin pelkkiin mittaustuloksiin. Tutkielmassa verrattiin myös oluiden ja palautusjuomien vaikutusta palautumiseen hikoiluttavan urheilusuorituksen jälkeen. 

Tutkielman tekijä Juho Leikas ja ohjaaja Ari Väisänen korostivat oluen hyviä puolia palautusjuomana tutkielman esittelytilaisuudessa tiistaina.

– Aktiivisesti urheilevana voin suositella oluen kohtuullista käyttöä nestetasapainon palauttamisessa. Oluiden hivenainepitoisuudet olivat yllättävän korkeita ja ne pärjäsivät palautusjuomille odotettua paremmin, Leikas kertoo.

Tutkimuksen yhteenvedossa todetaan, että oluessa on suhteellisen hyvin urheilussa tarvittavia hivenainepitoisuuksia. Se toimii urheilusta palauttavana juomana korjaamalla hien erityksestä johtuvaa hivenainetasapainon muutosta.

"Varmasti objektiivisia tuloksia"

Mielenkiintoa herätti myös Panimoliiton osallisuus tutkielman rahoittajana. 

– On aiheellista olettaa, että rahoitetussa tutkimuksessa on pelissä rahoittajan omat intressit. On kuitenkin tutkijan ammattitaitoa tekeekö hän työn objektiivisesti vai tarkoituksenhakuisesti, Lundell kertoo.

Hän muistuttaa, että tutkielmassa saadut mittaustulokset ovat panimoteollisuudelle erittäin tärkeitä.

– Tiedän tasan tarkkaan, että tässä tutkielmassa on saatu objektiivista tulosta, Lundell kertoo.

Jan Lundell kommentoi tutkielman aiheuttamaa kohua Radio Novalle 3.2.2015.


 Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja