Kelkka, Ville Vallaton ja Lumikenttien kutsu – muistatko vielä nämä legendaariset drinkit?

kelkka
Vodkaa, Passoa-likööriä ja appelsiinimehua. sisältävä Kelkka on nimetty keksijänsä mukaan. Shutterstock

Makuja.fi-sivustolla muistellaan keskikesän kunniaksi takavuosien hittijuomia. Milloin sinä olet viimeksi tilannut baarissa Kelkan, Ville Vallattoman tai Lumikenttien kutsun?

Keväällä 2017 julkaistussa Suomalainen drinkki -teoksessa käydään läpi kotimaista drinkkihistoriaa jopa kolmensadan vuoden ajalta – punssista Paranoidiin. Kirjan ovat tehneet baarimestari Jarkko Issukka sekä yksi Kyrö Distilleryn perustajista, Mikko Koskinen

Lumikenttien kutsu

2 cl lakkalikööriä (esim. Lapponia)
2 cl Parfait Amour -likööriä
2 cl kermaa
2 cl ananasmehua
jääpaloja

Ravista kaikki raaka-aineet jääpalojen kanssa ja siivilöi martinilasiin. Koristele muskottipähkinällä ja tarjoile ilman jäitä. 

Teoksessa on mukana myös menneiden vuosikymmenten hittijuomia resepteineen. Yksi näistä on legendaarinen Lumikenttien kutsu, joka valmistuu lakkalikööristä ja Parfait Amourista. 

Muistatko vielä Sinisen enkelin ja Ampiaisen? Helppo valmistaa kotona

– Vuosikymmenten aikana kansainvälisestikin noteerattu Lumikenttien kutsu on peräisin Saimi Penttilän ravistimesta. Hän voitti drinkillä naisbaarimestarien kerhon 10-vuotiskilpailun vuonna 1977. Tästä jälkiruokadrinkistä on muodostuntut aikaa kestävä klassikko, jota nautitaan edelleen ympäri Suomen, Suomalainen drinkki -kirjassa kerrotaan.

Kelkka 

2 cl Absolut Kurant- tai Finlandia Blackcurrant -vodkaa
2 cl Passoa-likööriä
appelsiinimehua
jääpaloja

Mittaa alkoholit lasiin, täytä lasi jäillä ja pidennä appelsiinimehulla. Sekoita.

Kelkka-drinkin juuret juontavat helsinkiläiseen baariin. Juoman kehittelijä, helsinkiläinen Karri Kelkka kertoo tämän melkein legendaksi muodostuneen juoman syntyneen täysin vahingossa. Baarimestarina työskennellyt Kelkka kehitti juoman ystäväporukan toiveesta vuonna 1997.

 – Poikien kanssa joimme passionhedelmälimonadilla väritettyä vodkaa Portugalin reissulla. Reissun jälkeen pojat tulivat baariin ja halusivat samaa juomaa, Kelkka kertoo.

Juoman syntyä vauhditti juuri silloin markkinoille tullut Passoa-likööri.

Ville Vallaton 

2 cl vodkaa
2 cl Creme de Menthe -likööriä
maitoa
jääpaloja

Mittaa alkoholit lasiin, täytä lasi jäillä ja pidennä maidolla. Sekoita. 

Juomakulttuurin kansainvälistymisen myötä Pisang Ambon -hedelmälikööri rantautui Suomeen 1990-luvulla ja nousi nopeasti suosikiksi. Juomasta kehiteltiin makea, maitopohjainen drinkki nimeltään Ville Vallaton.

Lähde: Suomalainen drinkki (Issukka & Koskinen, Tammi 2017)

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!