Kasviöljyt eivät ehkä sittenkään niin terveellisiä – onko hyötyjä yliarvioitu?

öljy
Tuoreen tutkimuksen mukaan kasviöljyjen käyttö ei ehkä alennakaan sydänsairauksien riskiä. Shutterstock

Voin sijasta käytettävät kasvisrasvalevitteet eivät ehkä pienennäkään sydänsairauksien riskiä, osoittaa tuore tutkimus.

Voin sisältämien kovien rasvojen takia ravitsemussuosituksissa kehotetaan käyttämään pehmeitä kasvirasvalevitteitä leivän päälle. Näkemys on edelleen tiedemaailmassa vallitseva, mutta soraääniä kuuluu Daily Mailin mukaan yhä enemmän.

Tuore Yhdysvaltain National Institutes of Healthin tutkimus on yksi käsityksiä ravistelevista tutkimuksista.

Tutkimuksen mukaan enemmän terveellisiä kasviöljyjä syöneiden henkilöiden kolesteroli kyllä laski, mutta kolesteroliarvojen parantuminen ei vaikuttanut sydänsairauksien tai kuoleman riskiin verrattuna voita syöviin henkilöihin.

Itse asiassa niillä henkilöillä, joilla kolesteroli laski kaikkein eniten, oli korkeampi riski kuolla.

Tutkijat eivät löytäneet selkeää yhteyttä tyydyttymättömien rasvahappojen ja sydänsairauksien riskin alenemisen välillä. Tutkijoiden mukaan saattaa olla, että kasviöljyjen käytön hyötyjä tyydyttyneiden rasvojen sijasta on ehkä yliarvioitu.  

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat