Kärsitkö univaikeuksista? Syö tätä ruokaa illalliseksi!

riisi
Shutterstock

Riisi saattaa parantaa unenlaatua, kertoo tuore japanilaistutkimus.

Uuden tutkimuksen mukaan runsas riisin syöminen saattaa johtaa syvempään ja parempaan uneen, kun taas pasta- ja nuudeliruoat saattavat jopa haitata unta, uutisoi Daily Mail.

Japanissa tehty tutkimus selvitti 1 848 henkilön unenlaatua sekä ruokailu- ja liikuntatottumuksia. Kävi ilmi, että eniten riisiä syöneillä oli paras unenlaatu. Nuudeleita suosivilla uni näytti olevan katkonaisempaa. Leivänkaltaisilla ruoilla, kuten vaalealla leivällä, pannukakulla tai pizzalla ei ollut vaikutusta unenlaatuun.

Riisin vaikutus uneen saattaa liittyä tryptofaaniin, joka on ihmiselle välttämätön aminohappo. Tryptofaanista muodostuu elimistössä muun muassa serotoniinia ja melatoniinia.

Tutkimus tukee aiempaa tutkimusta, jonka mukaan hiilihydraattipitoisen ja erityisesti korkean glykeemisen indeksin ruokia sisältävän aterian syöminen nosti tryptofaanitasoja.

Japanilaiset syövät riisiä jopa kymmenen kertaa enemmän kuin eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset. Peräti 28 prosenttia japanilaisten päivittäin syömästä energiamäärästä koostuu riisistä. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja