Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karitsan liha sopii täydellisesti burgereihin – poimi huippukokin vinkit!

Julkaistu 02.04.2015 17:23
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Lammas on olennainen osa monen pääsiäispäivällistä, mutta sitä ei suinkaan tarvitse valmistaa siinä perinteisimmässä muodossa. Mitä, jos valmistaisit pääsiäiseksi meheviä burgereita karitsan jauhelihasta?

Top Chef -ohjelmasta tuttu hampurilaisten puolestapuhuja, huippukokki Akseli Herlevi vinkkaa vaihtelua pääsiäispöytään kaipaaville, että karitsan jauhelihasta valmistuu mitä herkullisin hampurilaispihvi. Burgeri voi korvata pääsiäisen perinneherkut – jäämättä niille kakkoseksi!

Karitsanlihaa on tänä päivänä saatavana useissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. Jos lihatiskistä ei löydy karitsan jauhelihaa, kannattaa kysyä asiasta rohkeasti henkilökunnalta, sillä useista ruokakaupoista löytyy lihamylly, jolla jauhelihaa voidaan jauhaa. Karitsan jauhelihasta valmistetut burgerit ovat nimittäin pienen vaivan arvoisia.

Vaihtelua pääsiäispöytään

Karitsan jauhelihassa on se erityisen hyvä puoli, että sen rasvapitoisuus on hyvin optimaalinen sen suhteen, että voita ei juurikaan tarvitse lisätä pannulle. Kannattaakin olla tarkkana, ettei rasvaa tule lisättyä liikaa paistovaiheessa.

– Karitsanlihassa on mukavasti rasvaa, niin sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pihviin, Herlevi toteaa.

Karitsan jauheliha maistuu voimakkaammalle kuin esimerkiksi tavallinen naudan jauheliha. Tämä antaa kokille entistä vapaammat kädet maustamisen kanssa, sillä lihan oman maun ei tarvitse pelätä peittyvän.

– Karitsalle sopivat hyvin esimerkiksi valkosipuli ja timjami sekä pohjoisamerikkalaiset maustesekoitukset, Herlevi vinkkaa.

Huippukokki suosittelee valmistamaan karitsaburgerin seuraksi tsatsikia. Myös fetajuusto sopii makumaailmansa puolesta oivasti karitsan pariksi.

Paista burgeri mediumiksi

Kun on aika siirtyä paistovaiheeseen, kannattaa olla tarkkana, ettei pihviä tule paistettua liikaa. Myös karitsan jauhelihasta valmistettu pihvi kannattaa jättää sisältä punertavaksi, sillä silloin maku on parhaimmillaan.

– Paistan burgerit aina mediumiksi, koska ne ovat silloin paljon mehevämpi. Kun jauhelihan paistaa kypsäksi, niin se menee helposti aika kuivaksi, Herlevi toteaa.

Kun hampurilaisia valmistetaan pieteetillä, leipoo moni sämpylätkin itse, mutta mitä tekee huippukokki?

– Jos on hyvä sämpylä, niin ostan sen valmiina. Keskityn mieluummin hyviin täytteisiin ja kastikkeisiin! Herlevi toteaa.

Akseli Herlevin karitsaburgeri

400 g karitsan jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
1 keltasipuli hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
2 focaccia-sämpylää halkaistuna (tai muita hyvälaatuisia sämpylöitä)
oliiviöljyä
2 dl täysmajoneesia
1 mandariinin raastettu kuori
puolikas valkosipulin kynsi raastettuna
ripaus sahramia
1 kypsä tomaatti kuutioituna
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
1 ruukku minttua hienonnettuna
puolikas punasipuli kuutioituna
puolikas kurkku kuutioituna
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Freesaa pannulla pihvejä varten sipulit ja mausteet. Sekoita jauhelihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos kypsennät pihvit myöhemmin, jäähdytä sipuliseos ennen jauhelihan joukkoon sekoittamista.

Muotoile jauhelihasta neljä pihviä. Paista pannulla pari minuuttia molemmilta puolilta ja jätä vetäytymään lämpimään paikkaan.

Pirskottele sämpylöiden leikkauspinnan puolelle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.

Sekoita majoneesin ainekset keskenään ja anna maustua mielellään yön yli.

Sekoita salaatin ainekset keskenään ja tarjoile burgerin kera.

Lisää aiheesta:

Törkeän hyvä kanasalaatti! Helppo ruoka kaupan valmiista grillikanasta tai ylijääneistä broilerinfileistäMasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Lahmacun-vegeburgeriEthän keitä nakeista harmaita ja halkeilevia? Näin vältät yleisen virheen uudenvuoden herkun valmistuksessaTartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaPaahdettu kana ja tomaattinen lehtikaali
PääsiäinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pääsiäinen
  • 21.4.12:05
    Paavi

    Paavin eilen tavannut USA:n varapresidentti J. D. Vance: "Olen iloinen, että ehdin tavata hänet"

  • 21.4.09:59
    KAJ

    KAJ-yhtyeen Jakobin lempijuhla lapsena oli pääsiäinen, mutta ei suklaamunien takia

  • 20.4.22:25
    Ukrainan sota

    Zelenskyiltä karut luvut: Venäjä rikkoi "pääsiäistulitaukoa" 2 000 kertaa

  • 20.4.06:37
    Espanja

    Hullusta kaivuritempusta tuttu Aapeli-trulli keksi uuden tavan lentää – video näyttää, kuinka vaikeaa homma tällä kertaa oli

  • 19.4.22:30
    Pohjanmaa

    "Kaikki huutaa, niin saadaan noidat karkotettua" – tällainen on pääsiäisperinne Pohjanmaalla