Karitsan liha sopii täydellisesti burgereihin – poimi huippukokin vinkit!

shutterstock_250427833

Lammas on olennainen osa monen pääsiäispäivällistä, mutta sitä ei suinkaan tarvitse valmistaa siinä perinteisimmässä muodossa. Mitä, jos valmistaisit pääsiäiseksi meheviä burgereita karitsan jauhelihasta?

Top Chef -ohjelmasta tuttu hampurilaisten puolestapuhuja, huippukokki Akseli Herlevi vinkkaa vaihtelua pääsiäispöytään kaipaaville, että karitsan jauhelihasta valmistuu mitä herkullisin hampurilaispihvi. Burgeri voi korvata pääsiäisen perinneherkut – jäämättä niille kakkoseksi!

Karitsanlihaa on tänä päivänä saatavana useissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. Jos lihatiskistä ei löydy karitsan jauhelihaa, kannattaa kysyä asiasta rohkeasti henkilökunnalta, sillä useista ruokakaupoista löytyy lihamylly, jolla jauhelihaa voidaan jauhaa. Karitsan jauhelihasta valmistetut burgerit ovat nimittäin pienen vaivan arvoisia.

Vaihtelua pääsiäispöytään

Karitsan jauhelihassa on se erityisen hyvä puoli, että sen rasvapitoisuus on hyvin optimaalinen sen suhteen, että voita ei juurikaan tarvitse lisätä pannulle. Kannattaakin olla tarkkana, ettei rasvaa tule lisättyä liikaa paistovaiheessa.

– Karitsanlihassa on mukavasti rasvaa, niin sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pihviin, Herlevi toteaa.

Karitsan jauheliha maistuu voimakkaammalle kuin esimerkiksi tavallinen naudan jauheliha. Tämä antaa kokille entistä vapaammat kädet maustamisen kanssa, sillä lihan oman maun ei tarvitse pelätä peittyvän.

– Karitsalle sopivat hyvin esimerkiksi valkosipuli ja timjami sekä pohjoisamerikkalaiset maustesekoitukset, Herlevi vinkkaa.

Huippukokki suosittelee valmistamaan karitsaburgerin seuraksi tsatsikia. Myös fetajuusto sopii makumaailmansa puolesta oivasti karitsan pariksi.

Paista burgeri mediumiksi

Kun on aika siirtyä paistovaiheeseen, kannattaa olla tarkkana, ettei pihviä tule paistettua liikaa. Myös karitsan jauhelihasta valmistettu pihvi kannattaa jättää sisältä punertavaksi, sillä silloin maku on parhaimmillaan.

– Paistan burgerit aina mediumiksi, koska ne ovat silloin paljon mehevämpi. Kun jauhelihan paistaa kypsäksi, niin se menee helposti aika kuivaksi, Herlevi toteaa.

Kun hampurilaisia valmistetaan pieteetillä, leipoo moni sämpylätkin itse, mutta mitä tekee huippukokki?

– Jos on hyvä sämpylä, niin ostan sen valmiina. Keskityn mieluummin hyviin täytteisiin ja kastikkeisiin! Herlevi toteaa.

Akseli Herlevin karitsaburgeri

400 g karitsan jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
1 keltasipuli hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
2 focaccia-sämpylää halkaistuna (tai muita hyvälaatuisia sämpylöitä)
oliiviöljyä
2 dl täysmajoneesia
1 mandariinin raastettu kuori
puolikas valkosipulin kynsi raastettuna
ripaus sahramia
1 kypsä tomaatti kuutioituna
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
1 ruukku minttua hienonnettuna
puolikas punasipuli kuutioituna
puolikas kurkku kuutioituna
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Freesaa pannulla pihvejä varten sipulit ja mausteet. Sekoita jauhelihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos kypsennät pihvit myöhemmin, jäähdytä sipuliseos ennen jauhelihan joukkoon sekoittamista.

Muotoile jauhelihasta neljä pihviä. Paista pannulla pari minuuttia molemmilta puolilta ja jätä vetäytymään lämpimään paikkaan.

Pirskottele sämpylöiden leikkauspinnan puolelle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.

Sekoita majoneesin ainekset keskenään ja anna maustua mielellään yön yli.

Sekoita salaatin ainekset keskenään ja tarjoile burgerin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!