Kari Aihisen elintärkeä paistovinkki: Jos haluat jauhelihasta hyvää, älä missään nimessä tee näin

Jauheliha paistinpannu liha
Älä täytä paistinpannua jauhelihalla, vaan paista se mieluummin erissä. Shutterstock

Paistatko sinä jauhelihan aina kerralla paistinpannulla? Ei ehkä kannattaisi – ellei sinulta sitten satu löytymään valtavankokoista pannua. 

Kari Aihinen valmisti torstaina Huomenta Suomen Makujen aamu -ohjelmassa herkullisen kermaista, pellinkiläistä makaronilaatikkoa. Resepti on alun perin porvoolaisen Bistro Sinnen ravintoloitsija Kai Kallion käsialaa ja löytyy myös Aihisen tuoreesta Kape 24h -keittokirjasta (Tammi 2017).

Älä paista kaikkea kerralla

Kirjan reseptin yhteydessä keittiömestari Aihinen antaa tärkeän vinkin jauhelihan paistamiseen liittyen. Aihinen muistuttaa, että jauheliha tulisi paistaa useassa erässä, jotta paistinpannu pysyy tarpeeksi kuumana.

–  Paistettaessa pannulla pitäisi olla noin 30 prosenttia jauhelihaa ja 70 prosenttia tyhjää tilaa. Jo kypsennetyt jauhelihat voivat odottaa erillisessä astiassa kannen alla, Aihinen vinkkaa kirjassaan.

Jos pannun täyttää jauhelihalla ja se pääsee kylmenemään, jauhelihasta irtoavat nesteet, jossa liha sitten rupeaa kiehumaan. Jauhelihaan ei näin synny toivottua, ruskistettua pintaa, vaan se on vetistä ja harmaata.

Aihinen demonstroi asian käytännössä Huomenta Suomen Makujen Aamu -ohjelmassa.

–  Nyt me nähdään, että mulla on sauhuavan kuuma pannu. Pallovispilä on hyvä väline, että saadaan jauhelihasta tasasen hyvää murua, Aihinen vinkkasi jauhelihaa samalla hienontaen.

–  Laitetaan vielä pieni liraus öljyä, jotta alkaa kauttaaltaan ruskistumaan se jauheliha. Se ei ala kiehumaan, vaan ruskistuu, Aihinen jatkoi.

8:14

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja