"Kardemummaputki on pakkausten klassikko" – miksi tuttu mauste pakataan muoviputkiloon?

kardemumma
Muovinen kardemummaputkilo on suomalaisille hyvin tuttu. Shutterstock, Meira

Kun ruokakaupasta etsii kardemummaa, hakee monen katse maustehyllyltä muovista putkiloa. Kardemumman ainutlaatuinen pakkaus on suomalaisille tuttu, mutta miksi tämä mauste pakataan erityisellä tavalla?

TIESITKÖ? Kardemummaa kasvaa päiväntasaajan molemmin puolin mm. Intiassa ja Väli-Amerikassa. Suomeen tuodaan kardemummaa enimmäkseen Guatemalasta.

Meiran tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen kertoi Makuja.fi:lle, että kardemumma pakattiin jo vuosikymmeniä sitten eri tavalla kuin monet muut mausteet. Tuttu muovipakkaus ei ole poistunut kauppojen hyllyiltä, sillä se on jäänyt suomalaisten mieleen niin tiukasti.

– Kardemummaputki on pakkausten klassikko. Kuluttajat valitsevat edelleen noin puolet ostamastaan jauhetusta kardemummastaan putkilossa, vanhasta tottumuksesta, hän kertoo.

– Putki oli 60–70-luvuilla ainoa kardemummapakkaus markkinoilla ja hallitseva asema jäi kuluttajien tottumukseksi, Martikainen jatkaa.

Tänä päivänä kardemummaa on suomalaisissa ruokakaupoissa tarjolla myös pusseissa ja tölkeissä. Asiantuntija suositteleekin, että mikäli valinnanvaraa on, saattaa pussiin pakattu kardemumma olla muoviseen putkiloon pakattua maustetta parempi vaihtoehto.

– Pussissa tuote säilyykin hieman paremmin, eikä huku otoskärryissä niin helposti, Martikainen toteaa.

Syy siihen, että kardemummaputkiloon mahtuu juuri kahdeksan grammaa maustetta, voi mahdollisesti juontaa juurensa pullataikinan reseptistä: kahdeksan grammaa kardemummaa on nimittäin juuri sopiva annos kardemummaa puolen litran pullataikinalle. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.