Kampasimpukoiden valmistus onnistuu myös kotikokilta – lue helpot vinkit!

Kampasimpukat
Shutterstock

Monien tyylikkäiden ravintoloiden menusta löytyy rapeaksi paistettuja, suolaisia kampasimpukoita mitä erilaisimpien lisukkeiden kera tarjoiltuna. Kampasimpukat onnistuvat myös kotikokilta!

Kampasimpukat alkavat pikkuhiljaa rantautumaan myös Suomessa kotikokkien keittiöihin. Suomalaiset suhtautuvat monesti hieman epäilevästi simpukkaruokien valmistukseen, koska niitä ei ole perinteisesti valmistettu pohjoismaisissa keittiöissä. Simpukoiden valmistaminen on kuitenkin melko helppoa, kun tietää muutama perusasiaa. 

Toinen simpukoihin liittyvä myytti on, että ne olisivat Suomessa kalliita. Kampasimpukoita saa kuitenkin kohtuulliseen kilohintaan hyvin varustelluista ruokakaupoista. Niitä myydään myös pakasteena. Kannattaa huomioida, että kampasimpukoita ei tarvitse ostaa kuin kaksi tai kolme kappaletta per syöjä. 

Jos haluat tarjoilla kampasimpukat oikein hienosti, hanki tyhjiä kampasimpukan kuoria ja tarjoile simpukat suoraan kuoresta. Lisää kuoreen kampasimpukan alle muut täytteet!

Kampasimpukoiden ostaminen

Kannattaa ostaa mahdollisimman laadukkaita kampasimpukoita. Tuloksen huomaa maussa ja valmistusvaiheessa. Älä osta kampasimpukoita liikaa: vain pari kampasimpukkaa syöjää kohden on tarpeeksi, vaikka ne ovat pieniä.

Osta kaupasta myös mahdollisimman laadukasta öljyä paistamista varten, jos sellaista ei vielä löydy kotoasi. Huonolaatuisen öljyn maku tarttuu miedonmakuiseen simpukkaan herkästi ja pilaa makuelämyksen.

Esivalmistelut

Jos kampasimpukassa on jäljellä sen pieni ”jalka”, nyppäise jalka pois ennen paistamista. Tämä ”jalka” muistuttaa hieman pientä evää. Se on täysin syötävä, mutta se voi tuntua suussa vähän sitkeältä. Suuresta osasta kaupoissa myytävistä kampasimpukoista on poistettu tämä evä jo valmiiksi. 

Lorauta kampasimpukoiden päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ennen paistamista. Kääntele simpukoita öljyssä käsin. Huomioi, että pannun täytyy olla todella kuuma ennen paistamisen aloittamista. Kannattaa käyttää valurautapannua, jos sellainen löytyy kotikaapistasi. Voit testata pannun kuumuuden pienellä kikalla: tipauta pannun päälle pisara vettä. Jos pisara sihisee ja haihtuu pannulta saman tien, pannu on tarpeeksi kuuma. 

Rapean pinnan aikaansaaminen

Pakastetuissa kampasimpukoissa ongelmaksi muodostuu monesti suuri veden määrä joka niihin on pakkautunut. Rapean kuoren syntymisen sijasta simpukat höyryävät pannulla eivätkä paistu.

Simpukoiden tulisi olla mahdollisimman kuivia ennen paistamista. Tee näin: sulata simpukat hyvissä ajoin ennen valmistusta. Huuhtele ne kylmällä vedellä. Puristele niitä sen jälkeen kevyesti talouspaperilla. Mitä kuivemmiksi saat simpukat, sitä parempi. 

Paistaminen

Lisää kuumalle pannulle hieman öljyä ja pyörittele pannua siten, että öljy leviää joka kohtaan.

Varsinkin ensimmäisellä kerralla kannattaa käyttää apuna munakelloa. Aseta pannulle korkeintaan neljä simpukkaa kerrallaan: jos simpukoita on liikaa, ne alkavat höyrytä eivätkä paistu kunnolla. Käännä munakelloon kaksi minuuttia aikaa. 

Kun kampasimpukat paistuvat pannulla, saatat tuntea tarvetta käännellä niitä ja tarkistaa paistumisasteen. Näin ei kannata tehdä, sillä jos yrität kääntää simpukan liian aikasin, sen pohja tarttuu kiinni pannuun ja simpukka menee rikki. Kun simpukka on kypsynyt pohjasta rapeaksi, sen pitäisi kääntyä melkein kuin itsestään kun tökkäiset sitä paistilastalla. 

Kahden minuutin kuluttua voit kääntää simpukat. Käännä munakelloon toiset kaksi minuuttia, ja paista simpukan toista puolta loppu aika. 

Ylikypsät simpukat eivät maistu hyviltä, joten varo paistamasta simpukoita liian pitkään. Simpukka voi jäädä sisältä aavistuksen raa’aksi, koska se kypsyy vielä noin minuutin ajan pannulta pois ottamisen jälkeen. Hyvä vinkki kampasimpukoiden paistamisessa on, että mieluummin liian vähän kuin liian pitkään. 

Lisukkeet

Simpukoiden kanssa sopivat monenlaiset, herkulliset lisukkeet ja yrtit. Yksi helpoimpia on yksinkertaisesti paistaa kauden sieniä voissa pari kappaletta yhden simpukan kanssa tarjoiltavaksi. Aseta sienet ja simpukka pienelle lautaselle ja koristele esimerkiksi tuoreella korianterilla tai persiljalla. 

Katso reseptit:


Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja