Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kampasimpukoiden valmistus onnistuu myös kotikokilta – lue helpot vinkit!

Shutterstock
Julkaistu 24.07.2014 18:03

MTV LIFESTYLE

Monien tyylikkäiden ravintoloiden menusta löytyy rapeaksi paistettuja, suolaisia kampasimpukoita mitä erilaisimpien lisukkeiden kera tarjoiltuna. Kampasimpukat onnistuvat myös kotikokilta!

Kampasimpukat alkavat pikkuhiljaa rantautumaan myös Suomessa kotikokkien keittiöihin. Suomalaiset suhtautuvat monesti hieman epäilevästi simpukkaruokien valmistukseen, koska niitä ei ole perinteisesti valmistettu pohjoismaisissa keittiöissä. Simpukoiden valmistaminen on kuitenkin melko helppoa, kun tietää muutama perusasiaa. 

Toinen simpukoihin liittyvä myytti on, että ne olisivat Suomessa kalliita. Kampasimpukoita saa kuitenkin kohtuulliseen kilohintaan hyvin varustelluista ruokakaupoista. Niitä myydään myös pakasteena. Kannattaa huomioida, että kampasimpukoita ei tarvitse ostaa kuin kaksi tai kolme kappaletta per syöjä. 

Jos haluat tarjoilla kampasimpukat oikein hienosti, hanki tyhjiä kampasimpukan kuoria ja tarjoile simpukat suoraan kuoresta. Lisää kuoreen kampasimpukan alle muut täytteet!

Kampasimpukoiden ostaminen

Kannattaa ostaa mahdollisimman laadukkaita kampasimpukoita. Tuloksen huomaa maussa ja valmistusvaiheessa. Älä osta kampasimpukoita liikaa: vain pari kampasimpukkaa syöjää kohden on tarpeeksi, vaikka ne ovat pieniä.

Osta kaupasta myös mahdollisimman laadukasta öljyä paistamista varten, jos sellaista ei vielä löydy kotoasi. Huonolaatuisen öljyn maku tarttuu miedonmakuiseen simpukkaan herkästi ja pilaa makuelämyksen.

Esivalmistelut

Jos kampasimpukassa on jäljellä sen pieni ”jalka”, nyppäise jalka pois ennen paistamista. Tämä ”jalka” muistuttaa hieman pientä evää. Se on täysin syötävä, mutta se voi tuntua suussa vähän sitkeältä. Suuresta osasta kaupoissa myytävistä kampasimpukoista on poistettu tämä evä jo valmiiksi. 

Lorauta kampasimpukoiden päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ennen paistamista. Kääntele simpukoita öljyssä käsin. Huomioi, että pannun täytyy olla todella kuuma ennen paistamisen aloittamista. Kannattaa käyttää valurautapannua, jos sellainen löytyy kotikaapistasi. Voit testata pannun kuumuuden pienellä kikalla: tipauta pannun päälle pisara vettä. Jos pisara sihisee ja haihtuu pannulta saman tien, pannu on tarpeeksi kuuma. 

Rapean pinnan aikaansaaminen

Pakastetuissa kampasimpukoissa ongelmaksi muodostuu monesti suuri veden määrä joka niihin on pakkautunut. Rapean kuoren syntymisen sijasta simpukat höyryävät pannulla eivätkä paistu.

Simpukoiden tulisi olla mahdollisimman kuivia ennen paistamista. Tee näin: sulata simpukat hyvissä ajoin ennen valmistusta. Huuhtele ne kylmällä vedellä. Puristele niitä sen jälkeen kevyesti talouspaperilla. Mitä kuivemmiksi saat simpukat, sitä parempi. 

Paistaminen

Lisää kuumalle pannulle hieman öljyä ja pyörittele pannua siten, että öljy leviää joka kohtaan.

Varsinkin ensimmäisellä kerralla kannattaa käyttää apuna munakelloa. Aseta pannulle korkeintaan neljä simpukkaa kerrallaan: jos simpukoita on liikaa, ne alkavat höyrytä eivätkä paistu kunnolla. Käännä munakelloon kaksi minuuttia aikaa. 

Kun kampasimpukat paistuvat pannulla, saatat tuntea tarvetta käännellä niitä ja tarkistaa paistumisasteen. Näin ei kannata tehdä, sillä jos yrität kääntää simpukan liian aikasin, sen pohja tarttuu kiinni pannuun ja simpukka menee rikki. Kun simpukka on kypsynyt pohjasta rapeaksi, sen pitäisi kääntyä melkein kuin itsestään kun tökkäiset sitä paistilastalla. 

Kahden minuutin kuluttua voit kääntää simpukat. Käännä munakelloon toiset kaksi minuuttia, ja paista simpukan toista puolta loppu aika. 

Ylikypsät simpukat eivät maistu hyviltä, joten varo paistamasta simpukoita liian pitkään. Simpukka voi jäädä sisältä aavistuksen raa’aksi, koska se kypsyy vielä noin minuutin ajan pannulta pois ottamisen jälkeen. Hyvä vinkki kampasimpukoiden paistamisessa on, että mieluummin liian vähän kuin liian pitkään. 

Lisukkeet

Simpukoiden kanssa sopivat monenlaiset, herkulliset lisukkeet ja yrtit. Yksi helpoimpia on yksinkertaisesti paistaa kauden sieniä voissa pari kappaletta yhden simpukan kanssa tarjoiltavaksi. Aseta sienet ja simpukka pienelle lautaselle ja koristele esimerkiksi tuoreella korianterilla tai persiljalla. 

Katso reseptit:

Kari Aihisen kampasimpukoita ja torvisieniä 

Paistettuja kampasimpukoita ja katkarapuja

Linnan tähdet: paistetut kampasimpukat

Lähteet: Coastal living, Seefoodladyorlando.com

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Kaupan kalatiskiltä löydät todellisen pikaruoan, jonka hinta ei päätä huimaa: "Saa vieraat varmasti ällistymään"Kokit paljastavat, miten halvoistakin pakasteranskalaisista saa oikeasti älyttömän hyviä – älä vain jätä puolikasta pussillista pakastimeenSydänsimpukat papujen ja fenkolin keraSpaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdä10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Tee näistä tutuista aineksista entistä parempaa arkiruokaa – salaisuus piilee valmistustavassa
RuoanlaittoIllallinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa