Kalorit vaanivat terveysruoissa – älä koskaan ahmi näitä

kvinoa
Colourbox

Tiettyjä terveysruokia ei kannata kaloreiden ja muiden terveyssyiden vuoksi syödä kaikesta terveellisyydestä huolimatta kohtuuttomia  määriä.

"Kohtuus kaikessa", sanoo vanha sananlaskukin, ja tämä pitää paikkansa myös terveellisten ruokien ahmimisessa. Ravitsemusterapeutti Keri Glassmann jakoi Women's Health -lehdelle vinkkinsä siihen, mitä terveellisiä ruokia ei missään nimessä kannata ahmia, sillä moni terveellinen ruoka-aine sisältää myös paljon rasvaa ja muita ainesosia, joita ei kannata nauttia kerralla suuria määriä.

Avokado

Avokadot ovat terveellistä herkkua ja ovat hyväksi etenkin sydämen terveydelle. Yhdessä avokadossa voi olla yli 300 kilokaloria ja 29 grammaa rasvaa. Tästä syystä avokadoja ei kannata niiden terveellisyydestä huolimatta syödä useampaa yhdellä kertaa. Glassmann suosittelee nauttimaan kerrallaan yhden kolmasosan avokadoa ilman pelko turhista kaloreista.

Kookos

Kookos on terveellistä herkkua, joka sopii monenlaisiin ruokalajeihin ja välipaloihin, mutta Glassmann suosittelee käyttämään kookosta kohtuudella. Kookos sisältää lauriinihappoa, kaliumia ja kuitua, mutta kookoksen käytössä asiantuntija suosittelee luottamaan kahden ruokalusikallisen nyrkkisääntöön – sitä enempää kookoshiutaleita tai kookosöljyä ei kannata kerralla nauttia.

Chiasiemenet

Paljonpuhutut chian siemenet sisältävät useita terveellisiä ainesosia omega3-rasvahapoista antioksidantteihin ja proteiiniin. Chian siemenet teettävät kuitenkin vatsalla hurjasti työtä ja siksi niitä ei kannata käyttää hurjia määriä kerralla.

Banaanit

Banaanit ovat oikeita terveyspommeja, mutta niitäkään ei kannata syödä suuria määriä kerralla. Banaanikin rasittaa kaikista sen sisältämistä terveellisistä ainesosista huolimatta suurissa määrin nautittuna suolistoa. Nyrkkisääntönä Glassmann pitää sitä, että viikon aikana olisi hyvä syödä vain muutama banaani.

Kvinoa

Inkojen tärkeimpänä viljelyskasvina tunnettu kvinoa sisältää paljon kuitua ja proteiinia. Pastan tai perunan tapaan herkuteltu kvinoa sisältää kuitenkin yhtä desilitraa kohden yli yhdeksänkymmentä kaloria, eli tätäkään terveellistä herkkua ei kannata nauttia kerralla suuria määriä.

Smoothiet

Smoothiet tehdään nestemäiseen muotoon ja on hyvä ottaa huomioon, että keho ei reagoi kylläisyyden tunteeseen yhtä hyvin silloin, kun ruoka on nestemäistä. Jotta oman smoothien sisällöstä voi olla varma, kannattaa se valmistaa itse kotona. Glassmann kertoo itse valmistavansa smoothiensa jäistä, maidosta tai maitoa vastaavasta tuotteesta, yhdestä rasvaisesta ainesosasta sekä mausteesta kuten mintusta, kanelista tai vaniljaesanssista.

Haluatko pudottaa painoa pysyvästi? Kokeile Keventäjät-palvelua kaksi viikkoa ilmaiseksi!

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja