Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaloreilla ei olekaan väliä! Tällainen ruoka laihduttaa eniten

Shutterstock
Julkaistu 08.01.2015 09:00

MTV LIFESTYLE

Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan kilokalorit kannattaa unohtaa, jos tavoitteena on laihtuminen, sillä ruoan kypsennyksellä sekä koostumuksella on suurempi vaikutus laihtumiseen kuin kilokaloreilla.

Harvardin yliopiston kaksi johtavaa asiantuntijaa, biologisen antropologian professori Richard Wrangham ja evoluutiobiologiaan perehtynyt Rachel Carmody ovat jälleen avanneet keskustelun siitä, ettei kalorien laskeminen olisi suinkaan Se Oikea keino laihduttaa. Asiantuntijoiden mukaan suurin merkitys ruoka-aineiden painonlaskua edistävistä ominaisuuksista on kilokaloreiden sijaan ruoan prosessoinnilla ja koostumuksella.

Kypsennetty ruoka lihottaa?

Kilokaloreita käytetään tavallisimmin ilmoittamaan, kuinka paljon energiaa syntyy elimistön polttaessa tiettyjä ruoka-aineita. Harvardin yliopiston asiantuntijoiden mukaan tämä tieto on kuitenkin vain puolet koko totuudesta, koska myös sillä on laihtumisen kannalta merkitystä, kuinka prosessoitua ruoka on.

Asiantuntijoiden mukaan ruoan prosessoinnin aste vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka lihottavaa se on. Prosessointi käsittää sekä ruokateollisuudessa tapahtuvan prosessoinnin että kotona tapahtuvan kypsennyksen. Ruoka-aineiden laihduttavat vaikutukset on tuoreiden väitteiden valossa mahdollista kadottaa esimerkiksi keitinveden mukana.

Raakaa ruokaa ja kovaa leipää

Käytännössä asiantuntijoiden näkemykset tarkoittavat sitä, että samoista raaka-aineista valmistettu ruoka laihduttaa vain silloin, kun raaka-aineet ovat raakoja. Sitä vastoin kypsennetyt ruoka-aineet saavat painon nousemaan – vaikka ne sisältäisivät yhtä paljon kaloreita kuin raa'at. Syynä tähän on asiantuntijoiden mukaan se, että elimistö pystyy hyödyntämään kokonaisvaltaisemmin prosessoidut ruoat – ja raaka ruoka sitä vastoin teettää elimistöllä enemmän työtä ja auttaa siten laihtumaan.

Myös kypsennettyjen ruokien kohdalla asiantuntijat ovat huomanneet eroja niiden laihduttavissa vaikutuksissa, jos niiden koostumus on poikennut eri vaiheissa. Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, että esimerkiksi spagetti tai leipä edistävät laihtumista hieman kovettuneina ja jäähtyneinä enemmän kuin tuoreina, sillä kovempi koostumus teettää elimistöllä enemmän työtä ja kuluttaa sen vuoksi enemmän energiaa.

LUE MYÖS:
22 parasta ruokaa rasvanpolttoon
Hittidieetit tyrmättiin: Näitä asiantuntijat eivät suosittele
Yksi dieetti ylitse muiden: Tätä asiantuntijat suosittelevat laihduttamiseen

Lähde: The Conversation

Lisää aiheesta:

Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenBrittiprofessori tyrmää yhden laihdutusmetodin: "Täyttä hölynpölyä"Myytti epäterveellisyydestä kumottiin jälleen – tuore tutkimus: Pastalla turhan huono maineNäillä ruoilla laihdut varmasti, kertoo tuore tutkimus – ei tarvitse syödä vähärasvaista!7 tieteellisesti todistettua tapaa pysyä hoikkanaLasketko jokaisen syömäsi kilokalorin? Ei ehkä kannattaisi
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä