Kaksi superraaka-ainetta, jotka ruoka-alan ammattilainen ottaisi mukaan autiolle saarelle: ”Näillä selviytyisi hyvin”

6:21 Munarikasta pääsiäistä - millainen raaka-aine kananmuna on?

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin pääsiäiseen vahvasti liittyvistä kananmunista ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen kanssa. 

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäkeä voidaan kutsua varsinaiseksi kananmunalähettilääksi, sillä nainen on julkaissut aiheesta kirjankin: Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta. Miksi juuri kananmuna?

– Muna on mieletön raaka-aine! Ei ole toista raaka-ainetta, joka sisältää niin pienessä paketissa lähes kaiken, mitä ihminen tarvitsee, Mansikkamäki toteaa ja lisää kananmunan olevan eläinproteiininlähteistä paras myös hiilijalanjäljen kannalta. 

– Jos lähtisi autiolle saarelle, ainoa mitä tarvitsisi ottaa mukaan, olisi muniva kana ja siemenperunoita. Näillä selviytyisi hyvin.

Kananmunalla pitkät perinteet

Kananmuna on terveellinen raaka-aine, mutta miksi se yhdistetään niin voimakkaasti pääsiäiseen? Mansikkamäen mukaan syy tähän löytyy ennen pääsiäistä vietetystä pitkästä paastonajasta, jonka aikana kananmunia ei saanut syödä.

– Kanoja kuitenkin oli ja ne munivat, jolloin munia kerääntyi ja niitä oli pääsiäisenä paljon saatavilla. Niitä riitti myös koristeluun.

Kuinka munien värjäys onnistuu punakaalilla? Entä millaisia herkkuja toimittaja vinkkaa kananmunista kokkaamaan? Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja