Kahvista paljastui yllättävä sivuvaikutus: Oletko itse huomannut?

kahvijapulla
Maistuvatko kahvin kanssa pullat, keksit ja muut makeat herkut? Kofeiini saattaa vaikuttaa makeanhimoon. Shutterstock

Monilla ei aamu lähde käyntiin ennen kupillista kahvia, ja suosittua nautintoainetta saattaakin kulua useampi kuppi päivässä. Kofeiini auttaa pysymään virkeänä, mutta uuden tutkimuksen mukaan sen on todettu aiheuttavan myös makeanhimoa.

Kahvissa oleva kofeiini vaikuttaa aivojen reseptoreihin, joissa normaalisti oleva adenosiini rentouttaa ja aiheuttaa väsymystä. Kofeiini tukahduttaa adenosiinin pääsyn reseptoreihin ja siten piristää. Cornellin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan tämä vähentää myös kykyä maistaa makeutta.

– Kun juo kofeiinipitoista kahvia, se muuttaa tapaa, jolla hahmottaa makuja. Jos syöt ruokaa heti kofeiinipitoisen kahvin tai muiden kofeiinia sisältävien juomien jälkeen, todennäköisesti hahmotat ruoan eri tavalla, kertoo Robin Dando, yksi tutkijoista.

Tutkimus pyrkii todistamaan, että adenosiinireseptorit voivat vaikuttaa makuaistiin. Kofeiinin tukkiessa aivojen reseptorit voi alentua myös henkilön kyky maistaa makeaa. Se aiheuttaa myös tarvetta saada lisää makealta maistuvaa ruokaa tai juomaa.

Tutkimus toteutettiin 107 aikuisella. Yksi ryhmä joi kahvia, joka sisälsi 200 milligrammaa kofeiinia, joka vastaa siis vahvaa kahvia. Toinen ryhmä joi kofeiinitonta kahvia, joka oltiin maustettu kiniinillä maistumaan samalta kuin tavallinen kahvi.

Kummankin ryhmän kahvikupillisiin oli lisätty sokeria, mutta kofeiinipitoista kahvia juoneet arvioivat sen vähemmän makeaksi verrattuna kofeiinitonta juoneisiin.

Myös kofeiiniton kahvi voi piristää!

Saman Cornellin yliopiston tutkimuksen toisessa osassa osallistujat arvioivat valppauttaan ja kahvin kofeiinipitoisuutta. Osallistujat eivät osanneet arvioida, joivatko he kofeiinitonta vai kofeiinipitoista kahvia, ja molemmissa ryhmissä kahvin aiheuttaman valppauden taso arvioitiin samalle tasolle.

Dandon mukaan kyseessä on ehkä plasebovaikutus tai ehdollistuminen kahvin juontiin.

– Kahvin juomista, sen aromeita ja makua, seuraa valppauden tunne, joten osallistujat tunsivat itsensä valppaiksi, vaikka kofeiinia ei ollut, Dando kertoo.

Tutkijan mukaan vaikuttaakin siltä, että ihmiset voivat tuntea itsensä valppaaksi pelkästään ajattelemalla, että he ovat tehneet ne asiat, jotka saavat heidät pirteiksi ja valppaiksi.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja