Kaadatko kuppiin ensin maidon vai teen? Brittihovimestari paljastaa oikean etiketin teen juomiseen

2:24 Näin teet hyvää kahvia

Prinssi Charlesin entinen hovimestari paljastaa, miten keitetään tee kuninkaallisten tapaan. 

Etkö pidä teestä? Yllä olevalla videolla näytetään, miten teet hyvää kahvia.

Teen ystävät kiistelevät edelleen siitä, mikä on oikea tapa keittää kupillinen kuumaa. Entisen kuninkaallisen hovimestarin Grant Harroldin mukaan on kuitenkin olemassa keino, jolla teekupposen saa maistumaan suorastaan majesteettiselta.

Harrold toimi urallaan Walesin prinssin ja tämän puolison Cornwallin herttuattaren hovimestarina. Hän asuu edelleen heidän tilallaan Highgrovessa.

BBC-kanavan Miss Holland –sarjassa hän paljasti ohjeen täydellisen teen keittämiseen. Business Insider –sivusto jakaa tämän neljän kohdan ohjeen myös meille tavallisille tallaajille.

1) Kaada tee kupiin teekannusta.

2) Lisää maito aina teen jälkeen, älä koskaan ennen.

3) Hämmennä edes takaisin. Vältä ympyränmuotoista liikettä äläkä koskaan koske lusikalla kupin reunoihin.

4) Siemaise kupista. Älä hörpi!

Kuninkaallisten tapa

Tämä "ensin tee -metodi" juontaa Harroldin mukaan juurensa 1700-luvulle. Englantilainen keraamikko Josiah Spode keksi, että kiinalaiset teekupit tulisi valmistaa eläinten luista, jotta ne eivät rikkoutuisi, kun niihin kaataa kuumaa teetä.

Teen kaatamisesta tyhjään kuppiin tulikin statussymboli kuninkaallisten ja ylempien yhteiskuntaluokkien keskuudessa. Näin he saattoivat myös esitellä hienoja posliiniastiastojaan.

Palvelijat sen sijaan kaatoivat omiin savisiin teekuppeihinsa ensin maidon, jotta kuuma neste ei olisi särkenyt kippoja.

Älä pyörittele lusikkaa kupissa

Joku voisi kysyä, miksi teetä ei saa sekoittaa pyörittämällä lusikkaa kupissa, kuten suurin osa ihmisistä tekee.

– Jos teetä sekoittaa pyörivällä liikkeellä, kuppiin saattaa syntyä myrsky ja tee vyöryy yli laidan, mikä ei ole hyväksyttävää, Harrold selittää Business Insiderille.

Harroldin mukaan lusikan ei myöskään pidä koskea kupin reunoja, koska siitä syntyy kilisevä ääni, ja sitähän ei kukaan halua kuulla iltapäiväteepöydässä.

Hän uskoo kuningattaren nauttivan Assam- tai Earl Grey –teensä perinteiseen tapaan.

– Hänen korkeutensa kaataa teekannussa kelluvista teelehdistä valmistetun juoman posliinikuppiin ja käyttää lisäksi siivilää.

Harrold tyrmää myytin, jonka mukaan kuninkaallisen perheen jäsenet kohottaisivat pikkurillinsä juodessaan teetä. Hän ei ole koskaan nähnyt niin tapahtuvan.

Kuningatar laittaa ensin kerman ja sitten hillon

Teen kera nautittavien kakkujen ja voileipien kanssa on myös syytä muistaa muutama etikettisääntö.

– Kuninkaallinen tapa syödä teeleipä on joko leikata se veitsellä tai murtaa se käsin. Ensin tulee laittaa kerma ja sen jälkeen hillo.

Harrold kertoo kuitenkin, että diplomaattisena naisena kuningatar mukautuu vierailuillaan isäntäperheen tapoihin.

– Cornwallissa hän laittaisi ensin hillon ja sitten kerman. Devonissa kerma tulisi ensin ja hillo sen jälkeen, koska se on talon tapa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja