Juustosta paljastui uusi terveysvaikutus – rasvan määrä ei sittenkään haittaa!

juustoja
Juustoja kannattaa nyt syödä, jos haluaa alentaa sydänsairauksien riskiä. Shutterstock

Kiinalainen tutkimus on jälleen löytänyt hyvän syyn laittaa juustoa leivän päälle.

Juustoa ei olla koskaan pidetty minään terveysherkkuna, vaikka useat tutkimukset puhuvat sen hyvien vaikutuksien puolesta.  Aiemmin tiettyjen juustojen on todettu pidentävän ikää, parantavan immuunijärjestelmää, laskevan kolesterolia ja auttavan painonhallinnassa.

Juuston korkean rasvapitoisuuden ja usein myös korkean suolapitoisuuden takia hyötyjä voi olla vaikea uskoa. Tuoreessa kiinalaistutkimuksessa herkulle on kuitenkin jälleen löytynyt uusia hyötyjä.

Sen sijaan, että juusto aiheuttaisi sydänkohtauksia, 40 grammaa juustoa päivässä voi oikeastaan auttaa vähentämään sepelvaltimotautien kehittymisen riskiä jopa 14 prosenttia.

Säännöllinen juustonsyöminen voi tutkijoiden mukaan myös alentaa aivohalvauksen riskiä kymmenellä prosentilla.

Juuston kalsium ehkäisee rasvan imeytymistä?

Kiinan Soochowin yliopiston tutkijat pääsivät tulokseen arvioimalla yhteensä 15 eri eurooppalaista ja amerikkalaista tutkimusta, joissa oli seurattu yhteensä yli kahdentuhannen ihmisen ruokavaliota ja sen seurauksia.

Tutkijoiden mukaan juuston terveysvaikutukset perustuvat kalsiumiin: Vaikka juustoissa onkin suuria määriä tyydyttynyttä rasvaa, juuston sisältämä kalsium estää niin suurta määrää rasvasta imeytymästä kehoon. Myös juuston sisältämä happo estää valtimoita tukkeutumasta.

Perustuvatko vaikutukset todella juustoon?

Tutkimuksen arvioimisessa tulee kuitenkin ottaa huomioon se, etteivät tutkijat oikeastaan selvittäneet ruokavalionmuutosten vaikutusta osallistujilla. Voi olla mahdollista, että esimerkiksi muutenkin terveellisemmin syövät ja rikkaammat ihmiset syövät todennäköisemmin juustoa.

Hyödyt perustuvat tutkimuksen mukaan myös vain 40 grammaan juustoa, joka ei ole paljon: se vastaa vain muutamaa viipaletta.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja