Sokeri on monelle sudenkuoppa, josta luopumista harkitaan etenkin elämäntaparemontin kynnyksellä. Jutta Gustafsberg ja ravintovalmentaja Tiina Hälvä kertovat tuoreessa kirjassaan vinkkinsä siihen, kuinka sokerin voi korvata erilaisilla raaka-aineilla helposti.
Jutan energisoiva dieettikirja (WSOY 2016) esittelee raaka-aineita, joilla voi korvata perinteisen valkoisen sokerin ruokavaliossa. Lisäämällä ruokiin erilaisia makeuttajia voi valkoisen sokerin poistaa omasta ruokavaliosta pienellä vaivalla kuin huomaamatta.
Koivusokeri eli ksylitol
Koivun kuituaineesta valmistettu koivusokeri on oiva raaka-aine sokerin korvaamiseen. Koivusokerilla on myös matala glykeeminen indeksi.
– Ksylitolin makeus vastaa tavallista sokeria, mistä syystä sitä on helppo annostella, kirjassa vinkataan.
Hunaja
Suomalaisten kotikeittiöiden klassikko, hunaja, sopii niin ikään loistavasti valkoisen sokerin korvaajaksi. Hunajassa kilokaloreita on noin 20 prosenttia vähemmän kuin sokerissa, joten se sopii oivallisesti laihduttajille.
– Hunajassa on isomaltuoosi-sokeria, joka on melko matalaglykeeminen ja pitää verensokerin tasaisena, Gustafsberg ja Hälvä kertovat kirjassaan.
Stevia
Jauheena, nesteenä ja kiteinä myyty stevia sopii erityisesti erilaisiin juomiin ja rahkoihin korvaamaan sokerin. Steviaa käytettäessä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon sen huomattava makeus.

