Jutta Gustafsbergin vinkit laihduttajalle: Näin helposti korvaat sokerin

shutterstock_15506068
Valkoisen sokerin voi korvata usealla raaka-aineella. Shutterstock

Sokeri on monelle sudenkuoppa, josta luopumista harkitaan etenkin elämäntaparemontin kynnyksellä. Jutta Gustafsberg ja ravintovalmentaja Tiina Hälvä kertovat tuoreessa kirjassaan vinkkinsä siihen, kuinka sokerin voi korvata erilaisilla raaka-aineilla helposti.

Jutan energisoiva dieettikirja (WSOY 2016) esittelee raaka-aineita, joilla voi korvata perinteisen valkoisen sokerin ruokavaliossa. Lisäämällä ruokiin erilaisia makeuttajia voi valkoisen sokerin poistaa omasta ruokavaliosta pienellä vaivalla kuin huomaamatta.

Koivusokeri eli ksylitol

Koivun kuituaineesta valmistettu koivusokeri on oiva raaka-aine sokerin korvaamiseen. Koivusokerilla on myös matala glykeeminen indeksi.

– Ksylitolin makeus vastaa tavallista sokeria, mistä syystä sitä on helppo annostella, kirjassa vinkataan.

Hunaja

Suomalaisten kotikeittiöiden klassikko, hunaja, sopii niin ikään loistavasti valkoisen sokerin korvaajaksi. Hunajassa kilokaloreita on noin 20 prosenttia vähemmän kuin sokerissa, joten se sopii oivallisesti laihduttajille.

– Hunajassa on isomaltuoosi-sokeria, joka on melko matalaglykeeminen ja pitää verensokerin tasaisena, Gustafsberg ja Hälvä kertovat kirjassaan.

Stevia

Jauheena, nesteenä ja kiteinä myyty stevia sopii erityisesti erilaisiin juomiin ja rahkoihin korvaamaan sokerin. Steviaa käytettäessä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon sen huomattava makeus.

– Makeutusaine valmistetaan stevian lehdistä, jotka ovat 300 kertaa sokeria makeampia, kirjassa vinkataan.

Intiaanisokeri eli täysruokosokeri

Valmistustavaltaan, ravinto-arvoiltaan sekä koostumukseltaan tavallisesta valkoisesta sokerista poikkeava intiaanisokeri sopii hyvin monipuolisesti korvaamaan suomalaisille tutumman sokerin. Täysruokosokeri sisältää valkoisesta sokerista poiketen muun muassa kivennäisaineita.

– Täysruokosokeria voi käyttää lähes normaalin sokerin tapaan, sillä se kestää hyvin kuumuutta ja sopii siksi leivontaan, Gustafsberg ja Hälvä neuvovat kirjassaan.

Vaahterasiirappi

Etenkin Yhdysvalloissa erityiseen suosioon noussut vaahterasiirappi sopii hyvin myös osaksi suomalaista ruokavaliota – esimerkiksi sokerin korvaamaan. Vaahterasiirapista on löydetty muun muassa lukuisia polyfenoleita, jotka edistävät terveyttä.

Lähde: Jutta Gustafsberg ja Tiina Hälvä: Jutan energisoiva dieettikirja (WSOY 2016)

Miltä näyttää Jutta Gustafsbergin jääkaapin sisältö? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!