Jutta Gustafsbergin vinkit laihduttajalle: Näin helposti korvaat sokerin
Sokeri on monelle sudenkuoppa, josta luopumista harkitaan etenkin elämäntaparemontin kynnyksellä. Jutta Gustafsberg ja ravintovalmentaja Tiina Hälvä kertovat tuoreessa kirjassaan vinkkinsä siihen, kuinka sokerin voi korvata erilaisilla raaka-aineilla helposti.
Jutan energisoiva dieettikirja (WSOY 2016) esittelee raaka-aineita, joilla voi korvata perinteisen valkoisen sokerin ruokavaliossa. Lisäämällä ruokiin erilaisia makeuttajia voi valkoisen sokerin poistaa omasta ruokavaliosta pienellä vaivalla kuin huomaamatta.
Koivusokeri eli ksylitol
Koivun kuituaineesta valmistettu koivusokeri on oiva raaka-aine sokerin korvaamiseen. Koivusokerilla on myös matala glykeeminen indeksi.
– Ksylitolin makeus vastaa tavallista sokeria, mistä syystä sitä on helppo annostella, kirjassa vinkataan.
Hunaja
Suomalaisten kotikeittiöiden klassikko, hunaja, sopii niin ikään loistavasti valkoisen sokerin korvaajaksi. Hunajassa kilokaloreita on noin 20 prosenttia vähemmän kuin sokerissa, joten se sopii oivallisesti laihduttajille.
– Hunajassa on isomaltuoosi-sokeria, joka on melko matalaglykeeminen ja pitää verensokerin tasaisena, Gustafsberg ja Hälvä kertovat kirjassaan.
Stevia
Jauheena, nesteenä ja kiteinä myyty stevia sopii erityisesti erilaisiin juomiin ja rahkoihin korvaamaan sokerin. Steviaa käytettäessä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon sen huomattava makeus.
– Makeutusaine valmistetaan stevian lehdistä, jotka ovat 300 kertaa sokeria makeampia, kirjassa vinkataan.
Intiaanisokeri eli täysruokosokeri
Valmistustavaltaan, ravinto-arvoiltaan sekä koostumukseltaan tavallisesta valkoisesta sokerista poikkeava intiaanisokeri sopii hyvin monipuolisesti korvaamaan suomalaisille tutumman sokerin. Täysruokosokeri sisältää valkoisesta sokerista poiketen muun muassa kivennäisaineita.
– Täysruokosokeria voi käyttää lähes normaalin sokerin tapaan, sillä se kestää hyvin kuumuutta ja sopii siksi leivontaan, Gustafsberg ja Hälvä neuvovat kirjassaan.
Vaahterasiirappi
Etenkin Yhdysvalloissa erityiseen suosioon noussut vaahterasiirappi sopii hyvin myös osaksi suomalaista ruokavaliota – esimerkiksi sokerin korvaamaan. Vaahterasiirapista on löydetty muun muassa lukuisia polyfenoleita, jotka edistävät terveyttä.
Lähde: Jutta Gustafsberg ja Tiina Hälvä: Jutan energisoiva dieettikirja (WSOY 2016)
Miltä näyttää Jutta Gustafsbergin jääkaapin sisältö? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje