Juotko teekupissasi jauhelihaa? Tätä et tiennyt suosikkijuomasta

tee
Tiesitkö, että pussiteessä olevaa massaa kutsutaan jauhelihaksi? Shutterstock

Teeguru ja Forsman Teen toimitusjohtaja Ari Santamäki kertoo, mistä erottaa hyvän teen. 

Moni on maistanut elämänsä varrella hyvää teetä, mutta ei välttämättä tiedä, mistä maku syntyy. Teemaailma on täynnä nyansseja, joten navigoidessa auttaa tieto.

–Tärkeintä on ymmärtää, teen lehdet maistuvat hyvin erilaisilta, vaikka näyttävätkin samanlaisilta. Suurin teen makuun vaikuttava tekijä on lehden koko ja se, miten tuoreena se on kerätty. Silloin kun lehti on vihreä varsa, on sen maku herkullisimmillaan. Kun teelehden koko teen maku kovettuu, massaantuu ja tylsistyy, teeguru Ari Santamäki kertoo.

Juotko teekupissasi jauhelihaa?

Teen kerääminen vaatii myös hurjan määrän työtä.

– Perussääntö on, että pieni lehti on teepensaan uusi osuus, joka on kerättävä käsin. Kiinalaiset keräävät pienet silmut, jotka ovat lähes syötävää pinaattia. Siitä syntyy vihreän teen taika.

Teelehdet onkin luokiteltu konjakin tavoin eri laatuluokkiin. Nuorin lehti on aina luokituksessa korkeimmalla. Teetä valmistetaan myös vetämällä teepensasrivistöt läpi leikkurilla. Näin syntyy teemassaa eli jauhelihaa, jota olemme tottuneet nauttimaan teepusseista.

Vihreää, mustaa vai valkoista teetä?

Teemaut jaetaan myös erilaisiin luokkiin valmistustavan mukaan. Pääluokkia ovat vihreä ja musta tee sekä niiden välimuoto sininen eli Oolong-tee.

– Vihreästä teelehdestä voi tehdä useampaa teemallia valmistustavasta riippuen. Vihreässä teessä oleellista on se, että lehtivihreän väri säilytetään kuumentamalla.

– Oolong-teen valmistukseen kuuluu teelehtien fermentointi eli hapettuminen. Se on vihreän ja mustan teen välimuoto, joka on erittäin suosittua Aasiassa.

– Musta tee on länsimaiden suosikki. Sen valmistuksessa teelehden solunesteen annetaan nousta lehden pintaan, jolloin se fermentoituu. Tämän jälkeen se kuumennetaan uunissa yli 100-asteeseen, jolloin se saa mustalle teelle ominaisen rapeuden. Mustan teen valmistumista voisikin verrata hapanleivän valmistukseen.

– Vanhin teen valmistusmenetelmä on valkoinen tee, jossa vihreitä teenlehtiä ei käsitellä lainkaan, jolloin eteeriset öljyt pysyvät teelehden sisällä. Lehdet kerätään pieninä ja usein niiden pinnassa on valkoinen nukka ”villapaita”, joka auttaa lehtiä säilymään kylmässä. Tästä se on saanut nimen valkoinen tee.

Miten hyvä tee valmistetaan?

Santamäen mukaan ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta jos on ymmärrystä, osaa etsiä oman suosikkinsa teemaailman tuhansista eri keittiöistä. Maailmasta löytyykin eri teen valmistuksen perinteitä.

– Olemme länsimaissa tottuneet siihen, että haudutamme teepussia kupissa yhdestä kahteen minuuttiin. Lehtiteen valmistuksen peruskaava on se, että teelehtiä haudutetaan 2 grammaa kuppia kohden, jonka jälkeen lehdet otetaan pois. Aasiassa tee valmistetaan lehden koon ja ominaisuuksien mukaan. Pienessä kupissa voi hautua 10 grammaa teetä ja samoista lehdistä voidaan tehdä 3-7 haudutusta. Näin syntyy erilaisia makuvivahteita, joista jokainen voi valita suosikkinsa. Suosittelen kokeilemaan kiinalaista teen valmistustapaa, sillä se elävöittää teehetkeä ja osallistaa ihmiset teen valmistukseen.

Lähde: Forsman tee

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja