Teeguru ja Forsman Teen toimitusjohtaja Ari Santamäki kertoo, mistä erottaa hyvän teen.
Moni on maistanut elämänsä varrella hyvää teetä, mutta ei välttämättä tiedä, mistä maku syntyy. Teemaailma on täynnä nyansseja, joten navigoidessa auttaa tieto.
–Tärkeintä on ymmärtää, teen lehdet maistuvat hyvin erilaisilta, vaikka näyttävätkin samanlaisilta. Suurin teen makuun vaikuttava tekijä on lehden koko ja se, miten tuoreena se on kerätty. Silloin kun lehti on vihreä varsa, on sen maku herkullisimmillaan. Kun teelehden koko teen maku kovettuu, massaantuu ja tylsistyy, teeguru Ari Santamäki kertoo.
Juotko teekupissasi jauhelihaa?
Teen kerääminen vaatii myös hurjan määrän työtä.
– Perussääntö on, että pieni lehti on teepensaan uusi osuus, joka on kerättävä käsin. Kiinalaiset keräävät pienet silmut, jotka ovat lähes syötävää pinaattia. Siitä syntyy vihreän teen taika.
Teelehdet onkin luokiteltu konjakin tavoin eri laatuluokkiin. Nuorin lehti on aina luokituksessa korkeimmalla. Teetä valmistetaan myös vetämällä teepensasrivistöt läpi leikkurilla. Näin syntyy teemassaa eli jauhelihaa, jota olemme tottuneet nauttimaan teepusseista.
Vihreää, mustaa vai valkoista teetä?
Teemaut jaetaan myös erilaisiin luokkiin valmistustavan mukaan. Pääluokkia ovat vihreä ja musta tee sekä niiden välimuoto sininen eli Oolong-tee.
