Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juhlien tärkeä muistisääntö: Näin paljon juomaa kannattaa varata yhtä vierasta kohden

Kuvituskuva. Booli on herkästi juhlapöydän keskipiste ja sen voi valmistaa mainiosti myös holittomana.
Kuvituskuva. Booli on herkästi juhlapöydän keskipiste ja sen voi valmistaa mainiosti myös holittomana. Shutterstock
Julkaistu 05.05.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

Laadukkaista raaka-aineista valmistettu, hyvin viilennetty booli on juhlapöydän keskipiste. Olutasiantuntijana tunnettu Aniko Lehtinen neuvoo reseptikirjassaan Ihan ulkona (WSOY 2017), miten maukas juhlajuoma syntyy ja kuinka paljon sitä kannattaa varautua sekoittamaan.

Lehtinen opastaa, että jos vieraita on paljon, booli kannattaa valmistaa useammassa erässä. Booli maistuu yleensä parhaalta mahdollisimman kylmänä tarjoiltuna. Siksi ainesosat on hyvä jäähdyttää etukäteen kunnolla viileiksi ja niitä on hyvä varata reilusti jääkaappiin odottamaan.

Raikas ja kylmä booli on hyvä booli

Myös jäitä pitää olla runsaasti pakkasessa odottamassa. Jos jääpalat on tehty pelkästä vesijohtovedestä, ne laimentavat boolia sitä mukaa, kun ne sulavat. Jääpalat voikin tehdä mehusta tai virvoitusjuomasta. Niihin voi jäädyttää koristeeksi myös esimerkiksi yrttejä tai marjoja. Jos päivä on kuuma, kokeile valmistaa pienten jääpalojen sijasta rasiassa yksi iso kimpale, joka sulaa boolimaljassa hitaammin.

Booleihin sopivat perinteisten sitrushedelmien ja marjojen lisäksi erilaiset yrtit. Lehtinen kehottaa kokeilemaan esimerkiksi tuoretta basilikaa, sitruunamelissaa, minttua ja rosmariinia. Koristeeksi booliin tulevia sitrushedelmiä ei kannata hänen mukaansa kuoria, sillä silloin ne painuvat pohjalle. Hyvä booli syntyy myös alkoholittomista aineksista.

Muistisääntö auttaa varaamaan juomaa sopivan määrän

Boolin voi valmistaa joko tervetuliaisjuomaksi tai tarjoilla sitä läpi juhlien. Vieraiden tulee juotua raikasta boolia helposti useampi lasi, joten se kannattaa sekoittaa tarpeeksi miedoksi. Lisäksi isot lasit lisäävät juoman kulutusta, joten boolia voi hyvin tarjoilla siroista ja tyylikkäistä juomalaseista.

Lehtisen mukaan yksi annos boolia on desilitran verran ja se riittää tervetuliais- tai onnittelumaljaksi kapeasta lasista tarjoiltuna. Seurustelujuoman ominaisuudessa juhlajuoman kulutus on kaksi desilitraa ensimmäisen tunnin aikana ja sen jälkeen yksi desilitra tunnissa. Esimerkiksi neljän tunnin juhlia varten kannattaa valmistaa puoli litraa boolia yhtä vierasta kohden.

Lähde: Aniko Lehtinen: Ihan ulkona, WSOY 2017

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suosittu juoma maksaa kaupassa parikymppiä litralta – Katja teki sitä itse 0,2 eurollaTäydellinen kesäjuoma: Älyttömän helppo rosee-slushie – tarvitset vain yhden raaka-aineenTiesitkö? Suosikkilikööriä voi tehdä helposti itse: Täydellinen lopputulos perinteisellä reseptilläNäin valmistat pikkujoulujen himotuimman boolin! Suomalainen baarimestari muistuttaa: "Juomien sekoittaminen on paljon helpompaa kuin piparien leipominen”Kuinka paljon ruokaa juhlapöytään täytyy varata? Poimi vinkit!Uusi drinkkivillitys leviää: Hyödynnä viiniä uudella tapaa!
JuomatJuomaniksitDrinkitKesä & JuhlatJuhlatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 4.11.14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 31.10.11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?