Laadukkaista raaka-aineista valmistettu, hyvin viilennetty booli on juhlapöydän keskipiste. Olutasiantuntijana tunnettu Aniko Lehtinen neuvoo reseptikirjassaan Ihan ulkona (WSOY 2017), miten maukas juhlajuoma syntyy ja kuinka paljon sitä kannattaa varautua sekoittamaan.
Lehtinen opastaa, että jos vieraita on paljon, booli kannattaa valmistaa useammassa erässä. Booli maistuu yleensä parhaalta mahdollisimman kylmänä tarjoiltuna. Siksi ainesosat on hyvä jäähdyttää etukäteen kunnolla viileiksi ja niitä on hyvä varata reilusti jääkaappiin odottamaan.
Raikas ja kylmä booli on hyvä booli
Myös jäitä pitää olla runsaasti pakkasessa odottamassa. Jos jääpalat on tehty pelkästä vesijohtovedestä, ne laimentavat boolia sitä mukaa, kun ne sulavat. Jääpalat voikin tehdä mehusta tai virvoitusjuomasta. Niihin voi jäädyttää koristeeksi myös esimerkiksi yrttejä tai marjoja. Jos päivä on kuuma, kokeile valmistaa pienten jääpalojen sijasta rasiassa yksi iso kimpale, joka sulaa boolimaljassa hitaammin.
Booleihin sopivat perinteisten sitrushedelmien ja marjojen lisäksi erilaiset yrtit. Lehtinen kehottaa kokeilemaan esimerkiksi tuoretta basilikaa, sitruunamelissaa, minttua ja rosmariinia. Koristeeksi booliin tulevia sitrushedelmiä ei kannata hänen mukaansa kuoria, sillä silloin ne painuvat pohjalle. Hyvä booli syntyy myös alkoholittomista aineksista.
Muistisääntö auttaa varaamaan juomaa sopivan määrän
Boolin voi valmistaa joko tervetuliaisjuomaksi tai tarjoilla sitä läpi juhlien. Vieraiden tulee juotua raikasta boolia helposti useampi lasi, joten se kannattaa sekoittaa tarpeeksi miedoksi. Lisäksi isot lasit lisäävät juoman kulutusta, joten boolia voi hyvin tarjoilla siroista ja tyylikkäistä juomalaseista.
