Juhlien tärkeä muistisääntö: Näin paljon juomaa kannattaa varata yhtä vierasta kohden

shutterstock_565172404
Kuvituskuva. Booli on herkästi juhlapöydän keskipiste ja sen voi valmistaa mainiosti myös holittomana. Shutterstock

Laadukkaista raaka-aineista valmistettu, hyvin viilennetty booli on juhlapöydän keskipiste. Olutasiantuntijana tunnettu Aniko Lehtinen neuvoo reseptikirjassaan Ihan ulkona (WSOY 2017), miten maukas juhlajuoma syntyy ja kuinka paljon sitä kannattaa varautua sekoittamaan.

Lehtinen opastaa, että jos vieraita on paljon, booli kannattaa valmistaa useammassa erässä. Booli maistuu yleensä parhaalta mahdollisimman kylmänä tarjoiltuna. Siksi ainesosat on hyvä jäähdyttää etukäteen kunnolla viileiksi ja niitä on hyvä varata reilusti jääkaappiin odottamaan.

Raikas ja kylmä booli on hyvä booli

Myös jäitä pitää olla runsaasti pakkasessa odottamassa. Jos jääpalat on tehty pelkästä vesijohtovedestä, ne laimentavat boolia sitä mukaa, kun ne sulavat. Jääpalat voikin tehdä mehusta tai virvoitusjuomasta. Niihin voi jäädyttää koristeeksi myös esimerkiksi yrttejä tai marjoja. Jos päivä on kuuma, kokeile valmistaa pienten jääpalojen sijasta rasiassa yksi iso kimpale, joka sulaa boolimaljassa hitaammin.

Booleihin sopivat perinteisten sitrushedelmien ja marjojen lisäksi erilaiset yrtit. Lehtinen kehottaa kokeilemaan esimerkiksi tuoretta basilikaa, sitruunamelissaa, minttua ja rosmariinia. Koristeeksi booliin tulevia sitrushedelmiä ei kannata hänen mukaansa kuoria, sillä silloin ne painuvat pohjalle. Hyvä booli syntyy myös alkoholittomista aineksista.

Muistisääntö auttaa varaamaan juomaa sopivan määrän

Boolin voi valmistaa joko tervetuliaisjuomaksi tai tarjoilla sitä läpi juhlien. Vieraiden tulee juotua raikasta boolia helposti useampi lasi, joten se kannattaa sekoittaa tarpeeksi miedoksi. Lisäksi isot lasit lisäävät juoman kulutusta, joten boolia voi hyvin tarjoilla siroista ja tyylikkäistä juomalaseista.

Lehtisen mukaan yksi annos boolia on desilitran verran ja se riittää tervetuliais- tai onnittelumaljaksi kapeasta lasista tarjoiltuna. Seurustelujuoman ominaisuudessa juhlajuoman kulutus on kaksi desilitraa ensimmäisen tunnin aikana ja sen jälkeen yksi desilitra tunnissa. Esimerkiksi neljän tunnin juhlia varten kannattaa valmistaa puoli litraa boolia yhtä vierasta kohden.

Lähde: Aniko Lehtinen: Ihan ulkona, WSOY 2017

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja