Joulukinkun hinta riippuu laadusta: Tämän verran saat maksaa

kinkku
Shutterstock

Joulukinkkujen hinnoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Tänäkin jouluna noin seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan hankkia kinkku. Kinkun saa pöytään suunnilleen samalla hinnalla kuin viime vuonnakin. 

– Pakastekinkkujen hinnoissa ei ole tapahtunut muutosta. Esimerkiksi harmaasuolattu viljaporsaan juhlakinkku potkalla maksaa 4,95 euroa kilolta ja luuton harmaasuolattu viljaporsaan kinkku 6,25 euroa kilolta, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto Helsingin Stockmannin Herkusta.

– Viljaporsaan luuton, tuoresuolattu kinkku potkalla maksaa 8,50 per kilo. Vastaavanlainen luuton juhlakinkku taas maksaa 9,95 euroa per kilo. Valikoimassa on tietysti myös luomukinkkuja, niissä hinnat ovat hivenen kohonneet, Koivisto jatkaa.

Ruoholahden K-Citymarketissa kaikkien kinkkujen hintoja ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Suunnilleen samalla tasolla kyllä mennään kuin viime vuonnakin. Esimerkiksi suomalainen, jäinen juhlakinkku potkalla maksaa 3,99 euroa kilolta, sanoo lihamestari Jyri Mertama.

Myös S-ryhmän mukaan kinkkujen hinnat pysyttelevät viime vuoden tasolla pieniä muutoksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi Kannelmäen Prismassa viljaporsaan luuton juhlakinkku maksaa 5,69 euroa kilolta.

– Noin kymmenen prosenttia kinkuista tulee Tanskasta, ja ne ovat tänä vuonna muutaman prosentin halvempia kuin viime vuonna. Suomalaisista kinkuista taas joku tuote on muutaman prosentin kalliimpi, kertoo ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta.

Lihatiedotuksen mukaan joulukinkkuja myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Vuonna 2013 kinkkuja myytiin noin 7 miljoonaa kiloa, joista tuontikinkkujen osuus oli vajaa seitsemän prosenttia. Luomukinkkuja kilomäärästä oli 1,5–2 prosenttia.

Kinkun ostavista talouksista valtaosa, 93 prosenttia ostaa kotimaisen kinkun.

Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja