0:36

Jos kuohuviinipullosta kuuluu avatessa poksahdus, olet mokannut – Mikael paljastaa, miksi niin ei koskaan saa tehdä: "Hento suhahdus" tärkein

Moni ajattelee kuohuviinipulloa avatessaan korkin poksahtamisen tuovan tilanteeseen ripauksen juhlallisuutta. Todellisuudessa korkkia ei kuitenkaan saisi poksauttaa auki. Altian baarimestari ja juoma-asiantuntija Mikael Karttunen kertoo syyn. 

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna kuohuviinipullot poksahtelevat varmasti normaalia ahkerammin auki Suomessa, poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Lämmin sää ja  valmistujaisjuhlat edesauttavat kuohuvien juomien menekkiä. Pullojen aukipoksauttelu kannattaa kuitenkin jättää vähemmälle: kuohuviinpulloa ei nimittäin saisi avata niin, että siitä kuuluu poksahdus.

Altian baarimestari ja juoma-asiantuntija Mikael Karttunen kertoi keskiviikkona Viinimaan Instagram-tilillä järjestetyssä livelähetyksessä kesän hittijuomista, roseeviineistä. Samalla perehdyttiin myös roseekuohuvan saloihin. 

Voit katsoa roseeliven Viinimaan Instagram-tililtä yllä. 

– On muutama juttu, jonka haluan kertoa kuohuviinpullon avaamisesta, Karttunen aloitti ja demonstroi sitten oikeaoppisen tavan pullon avaamiseen.

Kuohuviinipullon avaaminen: Ei poksahdusta, vaan hento suhahdus

Ensimmäiseksi pullon päältä poistetaan tietysti folio, jotta saadaan korkki ja turvalanka näkyviin. Hauska nippelitieto on, että turvalanka on kierretty aina kolme kokonaista kierrosta kiinni. 

– Vanhan sanonnan mukaan kierokksia on aina kuusi puolikasta, jotta herrasmies voi avata pullon vaikka pimeässä, Karttunen kertoi ja muistutti, että sama pätee toki myös leideihin.

Kun turvalanka on avattu ja metalliosa poistettu korkin päältä, on tärkeää muista pitää sormella korkista kiinni. Kuohuviinin tulisi olla myös hyvin jäähdytetty, mikä ehkäisee korkin karkaamista.

– Ote on ehkä kuohuviinipullon avaamisessa se tärkein. Kannattaa muistaa, että toisen käden täytyy aina olla pohjassa. Jos pidetään keskeltä puloa kiinni ja korkki irtoaa, niin pahimmassa tapauksessa koko pullo on lattialla ja se ei ole kaunista katseltavaa. Eli vahvempi käsi pullon alle ja heikolla kädellä korkista kiinni.

Luontainen tapa olisi tässä vaiheessa kääntää korkkia, mutta Karttunen ei suosittele avaamaan pulloa tällä tavalla. Sen sijaan korkista otetaan tiukka ote ja pohjassa oleva käsi alkaa pyörittämään pulloa. Näin korkki alkaa irrota ihan itsestään. 

– Lopuksi painetaan vielä ihan vähän vastaan. Pikkaisen vain taitan korkkia, että se tulee pullosta ulos. Kuuluu hento suhahdus. Se on oikeaoppinen tapa avata pullo.

Mutta onko sillä todellisuudessa mitään väliä, kuuluuko pullosta suhahdus vai poksahdus? Todellakin on, jos haluat pitää viinisi hyvänä. 

– Pullossa olevalla paineella on todella iso merkitys siihen, miten kuplat säilyvät viinissä. Jos poksautetaan pullo auki, paine laskee niin äkkinäisesti, että se vaikuttaa kupliin. Kuohuviini ei säily yhtä kauan kuplivana lasissa. Tämä on hyvä muistaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja