Joensuulainen lähihoitaja Sanna jakaa herkkuja ilmaiseksi viikoittain: "On ihmetelty, miten tämmöistä toimintaa joku nykypäivänä harrastaa"

Sanna Ryhänen leivonta
Joensuulainen Sanna Ryhänen rakastaa sekä leipomista että muiden auttamista. MTV

Joensuulainen Sanna rakastaa leipomista, mutta ei millään pysty syömään kaikkia leipomiaan herkkuja itse. Siitä syntyi ajatus leivonnaisten jakamisesta ilmaiseksi paikallisessa kierrätysryhmässä. Sannan hyvänmielen leivontaharrastuksesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Päivätyökseen lähihoitajan hommia tekevä joensuulainen Sanna  Ryhänen rakastaa leipomista. Leipomishimo iskee useamman kerran viikossa, ja silloin on pakko työntää kädet taikinaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuvat itse lopputuotokset: kuka jaksaa syödä monta kertaa viikossa piirakkaa, pullaa, kakkua tai keksejä?

– Tykkään hurjan paljon leipoa, mutta en kuitenkaan pysty, jaksa, halua enkä voi kaikkea syödä itse. Pakastimeenkaan ei määräänsä enempää leipomuksia mahdu, Sanna kertoo harrastuksestaan.

Eräänä talvisena iltana muutama kuukausi sitten Sannalla välähti. Hän voisi jatkaa rakasta leivontaharrastustaan ja tehdä samalla jotain hyvää.

– Leivoin mokkapaloja ja ei saatu niitä kahdestaan miehen kanssa syötyä. Harmitti se hävikki ja sitten keksin, että mikseipä jatkossa isommasta määrästä voisi osaa laittaa paikallisen roskalava-ryhmän kautta kiertoon, etteivät hukkaan mene.

"Liiaksi on unohtunut nykymaailmassa pyyteetön toisten auttaminen"

Seuraavan kerran kun Sanna leipoi, hän laittoi uunituoreesta leivonnaisesta kuvan alueensa kierrätysryhmään. Saatetekstiin hän kirjoitti, että herkun voi hakea täysin ilmaiseksi – ja ottajiahan riitti! Koska leivonnaisille näytti olevan kysyntää, Sanna päätti aiheuttaa iloa muille jatkossakin. Nyt hän jakaa ilmaisia leipomuksiaan säännöllisesti kierrätysryhmän kautta.

– Olen saanut paljon positiivista palautetta ja suoranaista ihmettelyä siitä, miten tämmöistä toimintaa joku nykypäivänä harrastaa. Se on ehkä vähän surullistakin, liiaksi on unohtunut nykymaailmassa semmoinen pyyteetön toisten ilahduttaminen ja auttaminen, Sanna harmittelee.

Sannan toiminta on aiheuttanut myös soraääniä. Jotkut ihmiset eivät ymmärrä sitä, että Sanna todella haluaa antaa leivonnaiset ilmaiseksi, eikä kaipaa vastalahjaksi euron jauhopussia. Sanna epäileekin, että joillekin hyväosaisille on täysin utopistista ajatella, ettei jollakulla olisi varaa euron jauhopussin. Sanna itse on aiemmin elämässään joutunut turvautumaan leipäjonoon ja naapuriapuun, joten hän tietää millaista elämä on, kun jokainen sentti on laskettava tarkkaan.

– Saan tästä ennen kaikkea hyvän mielen itselleni. Jotkut ovat tuoneet tullessaan esimerkiksi pussin sokeria tai jauhoja kiitokseksi, mutta periaatteeni on, että mitään ei tarvitse tuoda, vaan ilmaiseksi saa hakea. Toki otan vastaan, jos joku jotain on halunnut antaa.

Kun ihmiset hakevat leivonnaisia Sannan kotiovelta, hän kuulee monenlaisia elämäntarinoita.

– Ehkä koskettavimpia ovat olleet ne, kun ihminen on kertonut vievänsä herkkua iäkkäälle äidilleen tai isälleen, joka harvoin nykyään enää saa mitään kotitekoista.

Sannalle on tärkeintä, että hän pystyy auttamaan ja ilahduttamaan muita.

– Saan rentoutua erilaisten taikinoiden ääressä sydämeni kyllyydestä ja samalla jakaa hyvää mieltä ja iloa eteenpäin lahjoittamalla valmiit leivonnaiset eteenpäin. 

Katso videolta vinkit herkullisten korvapuustien leipomiseen:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja