Jätätkö aterioita väliin? Epäsäännöllisillä ruoka-ajoilla hurjat seuraukset

lounas
Shutterstock

Ruokailurytmi vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen, ylipainon ja korkean verenpaineen riskiin, väittää tuore tutkimusyhteenveto.

Olet mitä syöt -sanonnan rinnalla saattaa päteä myös olet milloin syöt -ajatus. Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännölliset ruoka-ajat voivat kasvattaa korkean verenpaineen, ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Epäsäännöllinen syöminen vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon, joka puolestaan vaikuttaa niin ruokahaluun, ruoansulatukseen kuin aineenvaihduntaankin. Epäsäännölliset ruoka-ajat ovat arkipäivää esimerkiksi vuorotyötä tekeville.

Vuorotyöhön on aiemmissakin tutkimuksissa liitetty erilaisia terveysriskejä. Vuorotyötä tekevien on todettu olevan suuremmassa riskissä sairastua syöpään, metaboliseen oireyhtymään ja sydän- ja verisuonisairauksiin. On myös havaittu, että epäsäännöllisesti syövät valitsevat helpommin epäterveellisiä ruokavaihtoja.

Tutkijoiden mukaan aihe vaatii vielä lisätutkimuksia. 

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.