Järkyttävä tutkimustulos: Energiajuomien riskit luultua pahemmat?

Osa kaupoista on asettanut energiajuomille ikärajan. Shutterstock

Säännöllisesti energiajuomia käyttävien nuorten riski ajautua huumeidenkäyttäjiksi tai alkoholisteiksi on korkea, Marylandin yliopistossa julkaistu tuore tutkimus varoittaa.

Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia ja voivat aiheuttaa vatsakipuja, levottomuutta, pahoinvointia sekä ripulia. Tunnettuja haittavaikutuksia ovat myös unettomuus, päänsärky, huimaus sekä sydämentykytys. Juuri julkaistun yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan energiajuomilla saattaa olla vielä aiemmin luultuakin vakavampia ja kauaskantoisempia seurauksia.

Energiajuomat altistavat päihteille?

Tutkimuksessa saatiin tuloksia, joiden mukaan energiajuomien runsas käyttö saattaa altistaa nuoria päihteiden riskikäyttöön. Runsaasti energiajuomia nauttivien riski ajautua käyttämään huumeita sekä alkoholisoitua voi tutkimuksen mukaan kohota jopa alle 25-vuotiaana.

Tutkimuksessa seurattiin tuhatta opiskelijaa neljän vuoden ajan. Näistä opiskelijoista 51,4 prosenttia nautti energiajuomia paljon ja säännöllisesti, kun taas 20,6 ei ollenkaan. Tutkittavista 17,4 prosenttia nautti energiajuomia kohtuudella ja 10,4 prosenttia vähensi niiden käyttöä koko neljän vuotta kestäneen tutkimuksen ajan.

Lähde: Aftonbladet

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!