Mainos

Jäikö juhlista kuohuvaa yli? Halvempaakin samppanjaa voi säilyttää jopa kolme vuotta

Monet kokevat samppanjan luksusjuomana, jonka kanssa pitää olla tarkkana. Vuosikerratonta samppanjaa voi kuitenkin säilyttää muutaman vuoden tasaisissa olosuhteissa.

Monille samppanja kuuluu uuden vuoden juhlintaan ja pulloja voikin jäädä yli. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, vaan vakiosamppanja säilyy ainakin vuoden kellarissa, kirjoittaa Jukka Sinivirta kirjassaan Samppanja – Kuplien kuningatar.

Vakiosamppanjaa voi säilyttää jopa kolme vuotta

Sinivirta kirjoittaa kirjassaan, että vuosikerrattomia samppanjoita voi säilyttää vuoden kellarissa ennen nauttimista. Tämä jopa kypsyttää samppanjaa lisää ja tuo vahvemman tuoksun ja pyöristää makua.

Sinivirran kokemuksen mukaan ei aiheudu mitään ongelmaa, vaikka viipyminen kellarissa venyisi edelleen kahteen-kolmeen vuoteen.

Samppanja säilyy hyvin

Jos puhutaan vain vuoden, parin säilytyksestä, lämpötila voi olla Sinivirran mukaan mitä tahansa 8–18 asteen väliltä, kunhan se ei vaihtele paljon.

Samppanjan varastointiin pätevät hyvin samanlaiset ohjeet kuin viiniinkin. Vuosikertasamppanjoiden kohdalla lämpötilan tulee olla tasainen, noin 9–13 astetta. Säilytyspaikkaan ei saisi mielellään päästä valoa.

Voi säilyttää myös pystyssä

Ranskan Champagnessa tehdyissä kokeissa on havaittu, että samppanja säilyy myös pystysäilytyksessä. Pullossa oleva hiilidioksidi pitää korkin kosteana myös pystyasennossa.

Pullojen säilyttäminen on kuitenkin usein käytännöllisempää, kuin niiden pitäminen pystyssä.

Lähde: Jukka Sinivirta, Samppanja – Kuplien kuningatar, readme.fi-kustannus

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja