Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jäikö juhlista kuohuvaa yli? Halvempaakin samppanjaa voi säilyttää jopa kolme vuotta

Samppanja tulee tarjota noin 10-asteisena.
Samppanja tulee tarjota noin 10-asteisena.Shutterstock
Julkaistu 01.01.2016 18:32

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Monet kokevat samppanjan luksusjuomana, jonka kanssa pitää olla tarkkana. Vuosikerratonta samppanjaa voi kuitenkin säilyttää muutaman vuoden tasaisissa olosuhteissa.

Monille samppanja kuuluu uuden vuoden juhlintaan ja pulloja voikin jäädä yli. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, vaan vakiosamppanja säilyy ainakin vuoden kellarissa, kirjoittaa Jukka Sinivirta kirjassaan Samppanja – Kuplien kuningatar.

Vakiosamppanjaa voi säilyttää jopa kolme vuotta

Sinivirta kirjoittaa kirjassaan, että vuosikerrattomia samppanjoita voi säilyttää vuoden kellarissa ennen nauttimista. Tämä jopa kypsyttää samppanjaa lisää ja tuo vahvemman tuoksun ja pyöristää makua.

Sinivirran kokemuksen mukaan ei aiheudu mitään ongelmaa, vaikka viipyminen kellarissa venyisi edelleen kahteen-kolmeen vuoteen.

Samppanja säilyy hyvin

Jos puhutaan vain vuoden, parin säilytyksestä, lämpötila voi olla Sinivirran mukaan mitä tahansa 8–18 asteen väliltä, kunhan se ei vaihtele paljon.

Samppanjan varastointiin pätevät hyvin samanlaiset ohjeet kuin viiniinkin. Vuosikertasamppanjoiden kohdalla lämpötilan tulee olla tasainen, noin 9–13 astetta. Säilytyspaikkaan ei saisi mielellään päästä valoa.

Voi säilyttää myös pystyssä

Ranskan Champagnessa tehdyissä kokeissa on havaittu, että samppanja säilyy myös pystysäilytyksessä. Pullossa oleva hiilidioksidi pitää korkin kosteana myös pystyasennossa.

Pullojen säilyttäminen on kuitenkin usein käytännöllisempää, kuin niiden pitäminen pystyssä.

Lähde: Jukka Sinivirta, Samppanja – Kuplien kuningatar, readme.fi-kustannus

Lisää aiheesta:

Olet ehkä kuullut kuohuviinien Magnum-pullosta, mutta tiesitkö Jeroboamista ja Mathusalemista?Älä haksahda netissä jaettuun kuohuviinikikkaan: "Ihan diibadaabaa"Nettiniksi kuohuviinipullon säilytykseen on "ihan diibadaabaa"Älä luota nettiniksiin kuohuviinipullon säilytyksessä: "Ihan diibadaabaa"Viinakaan ei säily ikuisesti – kuinka kauan avaamattomat ja avatut alkoholijuomat oikeasti säilyvät kaapissa?Säästätkö samppanjapulloa tärkeää tilaisuutta varten? Ei kannattaisi: "Jos samppanjan tuottaja tietäisi..."
JuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa