Jääkö leipää aina yli? Estä ruokahävikki helpolla vinkillä

leipä

Pakastamalle leivän oikein voi pitää huolen siitä, että isostakin leivästä voi nauttia pitkään.

Pienille kotitalouksille kokonaiset tuoreet leivät ovat usein turhan suuria ja leipä ehtii kovettua ennen kuin sen ehtii syömään kokonaan. Poimi vinkit siihen, kuinka leipä kannattaa pakastaa, jotta se pysyy mahdollisimman tuoreena – pala palalta.

Pakasta nopeasti

Leikkaa leipä siivuiksi vuorokauden sisällä siitä, kun leipää on ensimmäistä kertaa leikattu. Jos leivän antaa odottaa pakastamista huoneenlämmössä tätä kauemmin, sopii se parhaiten käytettäväksi krutonkien tai korppujen muodossa, sillä kovettuneesta leivästä on vaikea taikoa tuoretta pakastamalla.

Viipaloi valmiiksi

Moni pakastaa leivän sellaisenaan kokonaisena, mutta jäätyneen leivän leikkaaminen voi aiheuttaa ennen sulattamista päänvaivaa ja tästä syystä leipä kannattaa siivuttaa valmiiksi jo ennen sen säilömistä pakkaseen. Ennen pakastamista leikattuja leipäsiivuja on usein helpompi käyttää jatkossa, sillä niitä voi ottaa pakkasesta juurikin tarvitun määrän kerrallaan – eikä leivän loppu jää siten huoneenlämpöön kovettumaan.

Levitä yhteen kerrokseen

Leikatut leipäsiivut on hyvä asetella ensin leivin- tai voipaperille sopivaan astiaan, yhteen kerrokseen. Leipäpalojen jäädyttäminen irrallaan takaa sen, että palaset eivät takerru toisiinsa ja niitä on siten helppo sulattaa syötäväksi vaikkapa vain yksi kerrallaan.

Pakkaa ilmatiiviisti

Heti kun palat ovat jäätyneet irrallaan, voi ne siirtää pakastimessa yhteen astiaan tai pussiin myös päällekkäin. Tällöin erilleen jäätyneet leipäpalat vievät entistä vähemmän tilaa. Kannattaa olla tarkkana sen kanssa, että leipien säilytysastiassa tai -pussissa on mahdollisimman vähän ilmaa, sillä sen määrä vaikuttaa leivän säilyvyyteen.

Sulata tehokkaasti

Pakastetut leipäsiivut voi sulattaa huoneenlämmössä – tai lämmittää nopeammin suoraan leivänpaahtimessa. Jäätyneen leivän paahtaminen vie noin minuutin kauemmin kuin sulaneen leivän.

Heli Mettänen, heli.mettanen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja