Italialaiskokki paljastaa salaisuuden: Näin valmistat täydellistä pizzaa kotioloissa

pizza (1)
Luca Platanian loihtimia pizzaherkkuja pääsee maistelemaan Pizzarium-ravintoloissa Turussa ja Helsingissä.

Kotona pizzasta saa harvoin yhtä rapeaa ja maukasta kuin ravintoloissa. Asia tulee kuitenkin muuttumaan, sillä näillä vinkeillä teet pizzasta taatusti herkullista.

Pizzakokki ja ravintoloitsija Luca Platania kertoo omat niksinsä siihen, kuinka kotitekoisesta pizzasta saa pienellä vaivalla entistäkin herkullisempaa.

Kaikki lähtee taikinasta

Ensimmäinen askel pizzan valmistuksessa on taikina. Hyvä pizzapohja valmistuu 72 tunnissa, mutta vähempikin nostatus riittää hyvän lopputuloksen saamiseksi. Hyvä keino on esimerkiksi tehdä taikina valmiiksi aamulla ennen töihin lähtöä, jolloin pizzataikina on kohonnut sopivasti illallisen valmistusta varten. Pitkässä nostatuksessa kannattaa ottaa huomioon hiivan maltillisempi käyttö.

– Pizzataikinaa ei saa kaulia! Ilman tulee pysyä taikinan sisällä, sillä juuri kuplat tekevät pitsan hyväksi ja helposti sulavaksi, Platania kertoo.

Pizzan valmistuksessa ei kannata myöskään käyttää leivinpaperia, vaan siirtää pizzapohja suoraan öljyllä sivellyn pellin päälle. Pellin päälle tehdyn levypizzan ei tarvitse olla kovin ohut, joten kaulinnasta ei senkään vuoksi tarvitse olla huolissaan.

Tomaattikastike ilman apuvälineitä

Moni meistä keittää tomaattikastikkeen, mutta aidon italialaisen reseptin mukaan tomaattikastiketta ei saisi missään nimessä keittää. Tomaattikastike valmistuu nimittäin helposti kokonaisista kuorituista säilyketomaateista. Myöskään tomaattikastikkeen tekemiseen ei tarvita erityisiä välineitä, vaan valmistus onnistuu myös käsin. Käsin murskaus on aito napolilainen tapa valmistaa tomaattikastike.

Tarvitset vain oliiviöljyä, suolaa, basilikaa, valkosipulia ja käsin murskattuja tomaatteja. Valkosipulit voi lisätä kastikkeeseen kokonaisina tai puolikkaina.

– Paras lopputulos tulee kun pitää tomaattikastiketta yhden tai kaksi vuorokautta jääkaapissa maustumassa, Platania kertoo.

Kotioloissa tämäkään vaihe ei kuitenkaan ole välttämätön, mutta sitä kannattaa joskus kokeilla. Myös sokerin käyttö on ehdottomasti kielletty – niin tomaattikastikkeessa kuin taikinassakin.

Platania kumoaa myös toisen, suomalaisten yleisen pizzanvalmistusvirheen.

– Juustoa ei tulisi lisätä kerrosta pizzan päälle, sillä muuten täytteet jäävät kiehumaan juustokerroksen alle, jolloin pohja ei paistu.

Hyvä vinkki on myös paistaa pizzaa ensin pelkän tomaattikastikkeen kanssa, ja lisätä täytteet vasta pohjan kunnolla rapeuduttua. Pizza paistuu herkullisen rapeaksi aivan uunin alatasossa. Täytteiden lisäämisen jälkeen pizzan voi siirtää paistumaan muutamaksi minuutiksi uunin ylätasolle.

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja