Ilmaista ruokaa: Pihamaan riesa onkin huikea terveyspommi

Nokkonen
Nokkoset sopivat niin keittojen ainesosaksi kuin piirakoiden täytteeksikin, pinaatin lailla. Shutterstock

Nokkonen on mainettaan parempi villivihannes, jonka ravintoainepitoisuudet ovat vertaansa vailla. 

Nokkonen mielletään useimmiten pihamaan riesaksi, sillä se kasvaa erityisesti asutuksien läheisyydessä. Vaikka nokkosta löytyy runsaasti luonnosta, sitä viljellään myös yrttikasvina.

Paras nokkoskausi lähestyy

Ensimmäiset nokkoset voi poimia jo heti lumien lähdettyä, mutta nokkoskausi on parhaimmillaan loppukeväästä, juuri ennen kukintaa. Omalta pihalta poimittuna nokkonen on ilmaita superruokaa!

Nuoret versot ovat kaikkein herkullisimpia, eivätkä ne juuri aiheuta poltetta kerättäessä. Vanhempien nokkosten poiminnassa kannattaa olla varovaisempi, sillä lehdet ja varret aiheuttavat ihoärsytystä. Käytä aina käsineitä nokkosia poimiessasi. 

Nokkonen kerää itseensä helposti haitallisia nitraatteja, joten niitä ei kannata kerätä tienvarsilta tai kompostien läheisyydeltä.  

Lääkkeeksi ja ruoaksi

Nokkosta on käytetty perinteisesti rohtokasvina moniin vaivoihin, kuten anemiaan, ja jopa lemmenlääkkeeksi. Nokkosta myydään edelleen kuivattuna monissa luonnontuotekaupoissa. 

Nokkonen on käytöltään verrattavissa pinaattiin, mutta se sisältää huomattavasti enemmän ravintoaineita. Nokkosessa on jopa neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin pinaatissa. Nokkonen sisältää lisäksi huomattavia määriä muita vitamiineja, karoteeneja, piitä ja kalsiumia.

Monipuolisesti ruokiin ja leivontaan

Nokkonen sopii käytettäväksi pinaatin tavoin monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi piirakoiden täytteenä tai keitoissa. Nokkosista voi uuttaa myös terveellistä teetä. Nokkoset kannattaa aina ryöpätä ennen käyttöä pienessä määrässä vettä. 

Nokkosta voi käyttää myös tuoreeltaan hurauttamalla kasvin esimerkiksi smoothien joukkoon. Tehosekoittimessa nokkosen polttava ominaisuus katoaa, ja saat juomasi joukkoon uskomattoman määrän ravintoaineita ja hyvää makua.

Kuivaaminen säilyttää ravinteet

Nokkosia voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Nokkonen kannattaa pakastaa annospusseissa. Ennen pakastusta nokkonen pitää aina kiehauttaa ja hienontaa.

Kuivaaminen ei puolestaan vaadi ryöppäystä, vaan lehdet voi kuivata sellaisenaan. Kuivattu nokkonen on vahvanmakuinen mauste, joka sopii hienonnettuna moniin ruokiin.  

Lähteet: Marttaliitto, Ruokatieto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.