Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmaista ruokaa: Pihamaan riesa onkin huikea terveyspommi

Nokkoset sopivat niin keittojen ainesosaksi kuin piirakoiden täytteeksikin, pinaatin lailla.
Nokkoset sopivat niin keittojen ainesosaksi kuin piirakoiden täytteeksikin, pinaatin lailla.Shutterstock
Julkaistu 17.04.2015 07:53
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Nokkonen on mainettaan parempi villivihannes, jonka ravintoainepitoisuudet ovat vertaansa vailla. 

Nokkonen mielletään useimmiten pihamaan riesaksi, sillä se kasvaa erityisesti asutuksien läheisyydessä. Vaikka nokkosta löytyy runsaasti luonnosta, sitä viljellään myös yrttikasvina.

Paras nokkoskausi lähestyy

Ensimmäiset nokkoset voi poimia jo heti lumien lähdettyä, mutta nokkoskausi on parhaimmillaan loppukeväästä, juuri ennen kukintaa. Omalta pihalta poimittuna nokkonen on ilmaita superruokaa!

Nuoret versot ovat kaikkein herkullisimpia, eivätkä ne juuri aiheuta poltetta kerättäessä. Vanhempien nokkosten poiminnassa kannattaa olla varovaisempi, sillä lehdet ja varret aiheuttavat ihoärsytystä. Käytä aina käsineitä nokkosia poimiessasi. 

Nokkonen kerää itseensä helposti haitallisia nitraatteja, joten niitä ei kannata kerätä tienvarsilta tai kompostien läheisyydeltä.  

Lääkkeeksi ja ruoaksi

nokkonen
Lehtikuva

Nokkosta on käytetty perinteisesti rohtokasvina moniin vaivoihin, kuten anemiaan, ja jopa lemmenlääkkeeksi. Nokkosta myydään edelleen kuivattuna monissa luonnontuotekaupoissa. 

Nokkonen on käytöltään verrattavissa pinaattiin, mutta se sisältää huomattavasti enemmän ravintoaineita. Nokkosessa on jopa neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin pinaatissa. Nokkonen sisältää lisäksi huomattavia määriä muita vitamiineja, karoteeneja, piitä ja kalsiumia.

Monipuolisesti ruokiin ja leivontaan

Nokkonen sopii käytettäväksi pinaatin tavoin monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi piirakoiden täytteenä tai keitoissa. Nokkosista voi uuttaa myös terveellistä teetä. Nokkoset kannattaa aina ryöpätä ennen käyttöä pienessä määrässä vettä. 

Nokkosta voi käyttää myös tuoreeltaan hurauttamalla kasvin esimerkiksi smoothien joukkoon. Tehosekoittimessa nokkosen polttava ominaisuus katoaa, ja saat juomasi joukkoon uskomattoman määrän ravintoaineita ja hyvää makua.

Kuivaaminen säilyttää ravinteet

Nokkosia voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Nokkonen kannattaa pakastaa annospusseissa. Ennen pakastusta nokkonen pitää aina kiehauttaa ja hienontaa.

Kuivaaminen ei puolestaan vaadi ryöppäystä, vaan lehdet voi kuivata sellaisenaan. Kuivattu nokkonen on vahvanmakuinen mauste, joka sopii hienonnettuna moniin ruokiin.  

Kokeile kotona: Nokkoskeitto ja uppomunat

Lähteet: Marttaliitto, Ruokatieto

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenKäveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Mikä on, kun ei kelpaa? Terveyspommi odottaa juuri nyt nenäsi edessä syömistä: "Aivan liian vähän käytetty"Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Ruoka

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • Eilen06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?