Ilmainen raaka-aine on nyt parhaimmillaan Suomessa – kasvaa villinä jopa Helsingissä
Hyödynnä pihasi tai lähipuistosi ilmaiset herkut, ruusunmarjat, ja valmista syksyn sesonkiherkkuja klassisesta, unohdetusta raaka-aineesta!
Kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg vinkkaa Makuja.fi:lle, että lokakuu on parasta aikaa ruusunmarjojen hyödyntämiseen, kun pieni pakkanen on jo purrut marjoihin.
– Kurtturuusua – jota itse käytän – kasvaa paljon villinä Helsingissä. Kurtturuusussa on se etu, että siinä on erityisen isot marjat, Tallberg toteaa.
Pakasta ruusunmarjat ennen käyttöä
Ruusunmarjat ovat hieman työläitä käyttää, sillä niistä tulee poistaa siemenet ennen käyttöä. Kun marjat ovat täysin kypsiä, niiden käsittely kuitenkin helpottuu. Tallberg kuitenkin vakuuttaa, että makunsa vuoksi ne ovat kaiken vaivan arvoisia – ja niiden käsittely helpottuu pakastamisen myötä.
– Suosittelen pakastamaan ruusunmarjat, ja leikkaamaan ne sen jälkeen neljään osaan. Kun marjat ovat vähän kohmeisia, niin siemenet saa helpommin pois, Tallberg vinkkaa.
Tallberg antaa myös vinkkinsä siihen, kuinka putsattuja ruusunmarjoja kannattaa hyödyntää.
– Ruusunmarjoja kannattaa käyttää sellaisenaan tomaatin, mangon tai tamarillon tapaan. Ne ovat oikeastaan vähän niin kuin hedelmiä – ja niitä voi käyttää myös salaateissa. Niitä voi myös kuivata ja niitä voi käyttää kuin kuivattuja tomaatteja sen jälkeen, Tallberg kannustaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa