Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ikivanha resepti hämmästyttää – "hautaperunat" kypsyvät maan alla

Shutterstock
Julkaistu 09.02.2015 20:01
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Ikivanhan reseptin mukaan parhaat perunat kypsyvät maan alla – niin kutsutussa haudassa.

Viikolla 7 vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n perunaviikkoa. Perunoita on valmistettu kautta aikojen osaksi erilaisia aterioita, mutta oletko koskaan kuullut hautaperunoista?

Ennen vanhaan useita ruokalajeja valmistettuun rosvopaistin tapaan maahan rakennetussa lämpimässä pesässä. Yksi esimerkki tästä valmistustavasta on Anu Hopian ja Taru Lehtovaaran Kasvikset kemistin keittiössä -teoksessa esitelty hautaperunoiden vanha resepti.

– Tämä Satakuntalaisesta keittokirjasta löytyvä ohje on kirjan mukaan ollut käytössä ainakin entisessä Lapin kunnassa (Lappi Tl) ja Porissa. Hautaperunoita on nautittu sillin ja leivän sekä maidon, piimän tai oluen kanssa, kirjassa kerrotaan.

Hautaperunat

perunoita
risuja
puita
kiviä
sammalta

Maahan kaivetaan kuoppa, johon ladotaan risuja, puita ja kiviä.

Polttamalla puut ja risut kuumennetaan kivet jotka tulen sammuttua ladotaan kerrokseksi kuopan pohjalle.

Niiden päälle pannaan sammalta ja sen päälle perunoita. Päällimmäiseksi ladotaan vielä sammalkerros ja kerros kuumia kiviä.

Perunat saavat olla haudassa noin tunnin ajan, että ne kypsyvät.

Lähde: Satakuntalainen keittokirja, Anu Hopia ja Tatu Lehtovaara: Kasvikset kemistin keittiössä – parhaat valmistustavat, Minerva 2015

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lisää aiheesta:

Halpa ja helppo perunaruoka on varma hitti – voi tehdä myös mikrossa tai airfryerissaAnnin testissä selvisi paras kikka rapeisiin ranskalaisiin uunissa Haluatko nauttia uusista perunoista vuoden ympäri? Se on mahdollista, mutta nyt on aika toimia – näin säilöt potut ilman, että maku kärsiiTajuttoman hyvät paistetut perunat – kreikkalainen kanaliemikikka toimii!Voiko raakoja perunoita pakastaa? Samin testissä se selvisiTörkeän hyvät perunat: Täydellinen tapa valmistaa potut on jo monelta unohtunut – oletko testannut?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • Eilen10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • Eilen08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ti17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • ti14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja