Ihmeelliset uudet superfood-trendit – onko kamelinmaito seuraava hittituote?

maito
Shutterstock

Erilaiset superfoodit ovat tämän päivän kuumin ruokatrendi. Mantelimaitoon ja siemeniin aletaan jo kyllästyä. Mitä elintarvikkeita himoitaan jatkossa eniten?

Katso, mistä trendeistä povataan seuraavia superfood-hittejä maailmalla! 

1. Kamelinmaito

Mantelimaito alkaa olla jo auttamatta vanhanaikainen trendi. Raakamaitoa ehdittiin hehkuttaa jonkin verran, mutta sen terveysvaikutuksista kiistellään ahkerasti. Ruokamyrkytystapaukset ovat osaltaan heikentäneet raakamaidon suosiota. Seuraavaksi maitotrendiksi povataan kamelinmaitoa. Kamelinmaidossa on enemmän proteiinia, C-vitamiinia ja rautaa kuin tavallisessa lehmänmaidossa.

Voimme vain kuvitella, kuinka kallista tämä harvinainen maitojuoma Suomessa tulisi olemaan! Olisi myös mielenkiintoista tietää, miltä kamelinmaito mahtaa maistua. 

2. Lykopeeni

Cambridgen yliopistossa tehdystä tuoreesta tutkimuksesta selviää, että muun muassa tomaatin väriaineena toimiva lykopeeni voi auttaa sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että paljon lykopeenia sisältävä ruokavalio auttaa vähentämään virtsarakko-, keuhko-, eturauhas-, iho- ja vatsasyöpiä, sekä vähentää sepelvaltimoraudin riskiä. Lykopeenipillereita saa luontaistuotemyymälöistä. Niistä saattaakin tulla seuraava muotituote ihmeitä tekevien luontaistuotteiden joukossa.

3. Seesaminsiemenet

Chiasiemenet ovat jo ihan menneen talven lumia. Nyt hehkutetaan seesaminsiemeniä. Nuo maukkaat, pienet siemenet sisältävät runsaasti sinkkiä ja kalsiumia. Ne ovat myös hyvin kuitupitoisia siemeniä. Seesaminsiemen on siitä mukava trendi, että niitä voi käyttää todella monipuolisesti sekä suolaisessa että makeassa ruoanlaitossa.

4. Belugalinssit

Mitä syvempi väri elintarvikkeessa on, sitä varmemmin se on myös terveellinen. Belugalinssit ovat yönmustia, ja niissä väitetäänkin olevan huikeita terveysvaikutuksia. Linssit sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia, ja pitävät vatsan pitkään tyytyväisenä. 

5. Avokadoöljy

Erilaiset öljyt ovat osa superfood-harrastelua. Viime vuosina on innostuttu muun muassa kookosöljystä, manteliöljystä ja muista pähkinöistä valmistetuista öljyistä. Uusi innostuksen kohde on avokadoöljy. Avokadoöljy koostuu kertatyydyttymättömistä rasvahapoista, joiden osuuden tulisi ravintosuositusten mukaan olla keskimäärin 10-15 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.

Toisaalta myös laadukas oliiviöljy nostaa päätään superfoodien keskuudessa. Välimerellisen ruokavalion terveyshyödyt ovat olleet jälleen pinnalla. 

6. Punajuurimehu

Tämän hehkutetun terveysjuoman mausta voidaan olla montaa mieltä, mutta superfoodeista innostuneet ainakin vannovat punajuurimehun nimeen. Punajuurimehun väitetään muun muassa alentavan verenpainetta, vaikuttavan positiivisisesti aivojen toimintaan ja parantavan urheilusuoritusta. 

7. ”Seitsemän mausteen jauhe”

Seitsemän mausteen jauhe eli shichimi togarashi on japanilainen mausteseos, jonka makuyhdistelmät lisäävät ruokaan uskomattoman erikoisen makuvivahteen. Shichimi togarashi sisältää muun muassa chiliä, appelsiininkuorta, seesaminsiemeniä ja merilevää. Erikoinen mausteyhdistelmä ei sisällä ollenkaan suolaa, mikä on tietysti terveyden kannalta positiivista. Mausteyhdistelmän käyttämisen väitetään alentavan verenpainetta ja sydänkohtauksen riskiä.  

8. Mustajuuri

Mustajuuren voi jo nyt bongata useiden ravintoloiden menusta. Mustajuurikeitto on erinomaisen makuinen alkuruokakeittö. Mustajuuri voi auttaa painonpudotuksen kanssa kamppailevia, koska se sisältää todella vähän kaloreita, mutta paljon vatsaa rauhoittavia kuituja. 

9. Za’atar

Za’atar on lähi-idästä tuleva, erikoinen mausteyhdistelmä, jonka väitetään ehkäisevän ruokamyrkytyksiä ja ruoasta tulevien haitallisten bakteerien vaikutuksia. Za’atar on valmistetty timjamista, sumac-marjoista, suolasta ja seesaminsiemenistä.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja