Hyötykäytä vanhentuvat vihannekset – helpot vinkit

Kun vihannekset alkavat olla parhaat päivänsä nähneitä, kannattaa ne käyttää nopeasti hyödyksi.

Hieman nahistuneita vihanneksia ja hedelmiä ei kannata heittää pois. Poimi talteen vinkit, joiden avulla saat käytettyä ne hyödyksi. 

Tomaatit

Pilko ylikypsäksi pehmenneet tomaatit ja keitä ne pastakastikkeeksi, jonka voit syödä heti tai säilyttää pari päivää jääkaapissa. Kastikkeen voi myös pakastaa, jolloin se säilyy jopa puoli vuotta.

Marjat

Jos marjat eivät tule syödyksi tuoreina, pistä ne pakastimeen ensin tarjottimelle aseteltuna. Tarjottimen päällä pakastaminen estää marjojen jäätymisen yhdeksi isoksi kasaksi.

Kun marjat ovat jäätyneet, siirrä ne rasioihin. Irrallisia marjoja on helppo napsia pakastimesta smoothien joukkoon.

Yrtit

Kun tuoreet yrtit alkavat näyttää nuupahtaneilta, kannattaa ne heittää tehosekoittimeen pienen oliiviöljytilkan kanssa ja pakastaa rasiassa. Ota pakastimesta lusikallinen yrttiöljyä aina tarpeen mukaan esimerkiksi kastikkeita ja marinadeja varten.

Kesäkurpitsa

Kun kesäkurpitsan kuori alkaa antaa alkaa periksi puristettaessa, on aika viipaloida kesäkurpitsa. Jos kesäkurpitsassa on pilaantuneita kohtia, leikkaa ne pois.

Voitele siivut öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kesäkurpitsat uunissa ja käytä esimerkiksi pastasalaatteihin tai leivän päälle.

Paahdetut siivut säilyvät jääkaapissa 3–4 päivää.

Omenat

Kun omenat alkavat pehmetä, pilko ne salaatteihin antamaan potkua ja makeutta.

Sitrushedelmät

Nahistuneista hedelmistä kannattaa puristaa mehut talteen. Mehu säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, mutta jos tiedät, ettet aio käyttää sitä heti, voit myös pakastaa mehun.

Laita sitrusmehu jääpalamuotteihin, mistä voit käyttää sitä esimerkiksi drinkkeihin, kastikkeisiin tai keittoihin.

Kurkku, retiisi, paprika ja porkkana

Nämä vihannekset säilyvät jääkaapissa melko kauan, mutta kun nahistumisen merkkejä on huomattavissa, on aika pikkelöidä vihannekset.

Pikkelssit ovat hyvin säilyviä lisukkeita, jotka tuskin pääsevät vanhentumaan ennen käyttöä.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja