Hyötykäytä vanhentuvat vihannekset – helpot vinkit
Kun vihannekset alkavat olla parhaat päivänsä nähneitä, kannattaa ne käyttää nopeasti hyödyksi.
Hieman nahistuneita vihanneksia ja hedelmiä ei kannata heittää pois. Poimi talteen vinkit, joiden avulla saat käytettyä ne hyödyksi.
Tomaatit
Pilko ylikypsäksi pehmenneet tomaatit ja keitä ne pastakastikkeeksi, jonka voit syödä heti tai säilyttää pari päivää jääkaapissa. Kastikkeen voi myös pakastaa, jolloin se säilyy jopa puoli vuotta.
Marjat
Jos marjat eivät tule syödyksi tuoreina, pistä ne pakastimeen ensin tarjottimelle aseteltuna. Tarjottimen päällä pakastaminen estää marjojen jäätymisen yhdeksi isoksi kasaksi.
Kun marjat ovat jäätyneet, siirrä ne rasioihin. Irrallisia marjoja on helppo napsia pakastimesta smoothien joukkoon.
Yrtit
Kun tuoreet yrtit alkavat näyttää nuupahtaneilta, kannattaa ne heittää tehosekoittimeen pienen oliiviöljytilkan kanssa ja pakastaa rasiassa. Ota pakastimesta lusikallinen yrttiöljyä aina tarpeen mukaan esimerkiksi kastikkeita ja marinadeja varten.
Kesäkurpitsa
Kun kesäkurpitsan kuori alkaa antaa alkaa periksi puristettaessa, on aika viipaloida kesäkurpitsa. Jos kesäkurpitsassa on pilaantuneita kohtia, leikkaa ne pois.
Voitele siivut öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kesäkurpitsat uunissa ja käytä esimerkiksi pastasalaatteihin tai leivän päälle.
Paahdetut siivut säilyvät jääkaapissa 3–4 päivää.
Omenat
Kun omenat alkavat pehmetä, pilko ne salaatteihin antamaan potkua ja makeutta.
Sitrushedelmät
Nahistuneista hedelmistä kannattaa puristaa mehut talteen. Mehu säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, mutta jos tiedät, ettet aio käyttää sitä heti, voit myös pakastaa mehun.
Laita sitrusmehu jääpalamuotteihin, mistä voit käyttää sitä esimerkiksi drinkkeihin, kastikkeisiin tai keittoihin.
Kurkku, retiisi, paprika ja porkkana
Nämä vihannekset säilyvät jääkaapissa melko kauan, mutta kun nahistumisen merkkejä on huomattavissa, on aika pikkelöidä vihannekset.
Pikkelssit ovat hyvin säilyviä lisukkeita, jotka tuskin pääsevät vanhentumaan ennen käyttöä.
Lähde: goodhousekeeping.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka