Hurja väite: Syö verta, aivoja ja hyönteisiä, niin maailma pelastuu

syö hyönteisiä
Lehtikuva

Tanskalaistutkijoiden mukaan hyönteisten, veren ja ulosteiden syöminen on välttämätöntä, jos haluamme pysyä terveinä ja säästää ympäristöämme.

Nordic Food Lab on toiminut Kööpenhaminassa vuodesta 2008. Laboratorion tavoitteena on nyt, lähes vuosikymmen myöhemmin, muuttaa ihmisten suhtautumista ruokaan – ennen kuin on liian myöhäistä.

Tutkijat pyrkivät selvittämään kaikkien mahdollisten tuotteiden potentiaalia hyönteisistä pilaantuneisiin ruoka-aineisiin. Tutkijoiden mukaan nykyisellään ihmiset ovat vieraantuneet ruoasta: yhä harvempi ymmärtää, mistä ruoka tulee ja kuinka ruokaa tulee käsitellä.

Takapihan antimia salaatin joukkoon. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Parhaillaan tutkijat yrittävät tehdä syötäviä hyönteisiä tunnetummaksi ihmisille. Ajatus hampaiden väleissä rouskuvista torakoista ei ole vielä tarpeeksi herkullinen, jotta enemmistö ihmisistä ryhtyisi syömään hyönteisiä.

Verijäätelön valmistamista laboratoriossa. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toinen mielenkiintoinen raaka-aine on veri ja sen hyväksyttäminen ihmisten keittiöihin. Verta voitaisiin tutkijoiden mukaan käyttää jossain muodossa esimerkiksi kananmunan korvikkeena. Maistuvia veriruokia puolestaan olisivat jo monelle suomalaiselle tutut veriletut tai verimarenki.

Maistuisiko pulun koipi? Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Hurjat ideat eivät lopu tähän: tutkijat haluavat myös selvittää, kuinka ulosteet voisi kierrättää takaisin ihmisen ravintoketjuun. Esimerkiksi elefantin, koalan ja jäniksen pienet poikaset syövät emojensa ulosteita saadakseen hyödyllisiä mikrobeja ruoansulatusjärjestelmäänsä. Usko tai älä: ulosteita syödään jo!

Pakastettua hylkeenlihaa Grönlannista. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Japanilaiset käyttävät nimittäin perhostoukkien ulosteita riisin maustamiseen. Sivettikissan ulosteista puolestaan jauhetaan maailman kalleinta kahvia.

Ongelma on kuitenkin tutkijoiden mukaan se, että kyseiset raaka-aineet on jo onnistuttu jossain määrin brändäämään luksustuotteina. Hinta on siis kaukana tavallisen ihmisen ulottumattomissa.

 

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja