Hurja väite maailmalta: Vanhentuneet kasvikset värjätään ja myydään tuoreina!

Intialaisen 101 India -sivuston julkaiseman videon mukaan intialaiset maanviljelijät värjäävät ja maalaavat vanhentuneita tai raakoja kasviksia, jotta ne vaikuttaisivat tuoreilta. 

– Ostamme väriainetta ja värjäämme ylijäämät kasvikset. Kukaan ei huomaa vanhentuneiden ja tuoreiden vihanneksien eroa, joten saamme ne helposti myytyä torillavideolla kerrotaan.

Anonyymina videolla esiintyvä viljelijä näyttää eri tapoja, miten kasviksia värjätään – niitä muun muassa maalataan herkullisemman näköiseksi ja liotetaan vedessä, jossa on väriainetta. Lisäksi videolla näkyy, miten raakoihin vihanneksiin voi ruiskuttaa aineita, jotka saavat ne kasvamaan nopeammin. 

– Olemme tehneet näin jo 8–10 vuotta. Kaikki alalla olevat tekevät näin, videolla väitetään.

Vaikka ajatus värjätyistä kasviksista kauhistuttaa, myös länsimaissa on pitkään kampanjoitu niin sanottujen "rumien" kasvisten syömisen puolesta. Tuottajille asetetut laatuvaatimukset ovat korkeat myös ulkonäön puolesta, minkä vuoksi suuri osa syömäkelpoisesta sadosta jää hyödyntämättä.

Esimerkiksi vuonna 2014 kauppaketju Intermarché osti tuottajilta kasviksia, jotka eivät täyttäneet laatuvaatimuksia ja valmisti niistä keittoja ja mehuja asiakkaidensa maistettavaksi. Kolhiintunutta hevi-osaston valikoimaa sai myös ostaa itselleen huomattavasti edullisempaan hintaan. 

Lähteet: 101India, Marmai.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja