Huonoja uutisia kesän mustikkasadosta

Marjat sään armoilla - tuleeko satoa? 6:50 Marjat sään armoilla - tuleeko satoa?
KATSO VIDEO: Asiantuntija kertoo, miltä kesän 2023 marjasato näyttää. Saadaanko mustikkaa, entä miten käy lakkasadon?

Poikkeuksellisen viileä sää vaikuttaa valitettavasti myös kesän marjasatoon. Asiantuntija antoi Huomenta Suomen haastattelussa ennusteensa muun muassa tämän kesän mustikoiden kohtalosta.

Mustikka kukkii tällä hetkellä koko maassa ja aivan eteläisessä Suomessa kukinta saattaa olla jo päättymässäkin. Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan viime aikojen säät eivät valitettavasti ole olleet suotuisat tulevaa marjasatoa ajatellen. 

– Kun näitä hallakarttoja katselee, niin kyllähän ne aika karun näköisiä ovat. Kyllä nämä hallayöt mustikkasadon kannalta osuivat melkein kaikkein pahimpaan mahdolliseen saumaan, Peltola kertoi puhelimitse Huomenta Suomen haastattelussa.

Mustikkasato 2023: "Osa on menetetty"

Peltolan mukaan mustikka on kuitenkin onneksi sen verran järkevä kasvi, ettei se aukaise kaikkia kukkia yhtä aikaa. On siis toivoa, että kukinta jatkuu vielä hallaöiden jälkeenkin.

– Mutta kyllä niillä paikoin, missä halla on päässyt kiukkuisesti puraisemaan. niin osa sadosta on menetetty. Ei nyt tietenkään mitään täystuhoa koskaan tule. Aina sitä marjaa jonnekin tulee.

Marjasankojen saaminen täyteen saattaa siis tänä kesänä vaatia hieman enemmän työtä. Yhden neuvon Peltola antaisi kaikille, jotka mielivät tänä kesänä mustikkaan:

– Kyllä melkein jo tässä vaiheessa sanoisin, että varsinkin mustikkaa kannattaa lähteä hakemaan lämpimiltä kasvupaikoilta, sitten kun niiden aika tulee.

Miltä näyttää muiden marjojen sato kesälle 2023? Katso jutun yllä olevalta videolta asiantuntijan haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!