Huono päivä? Nämä ruoat auttavat kohottamaan mielialaa

mantelit
Shutterstock

Jos olo on vihainen tai surullinen, älä turvaudu mihin tahansa lohturuokaan. Oikeiden ruoka-aineiden valinta auttaa taltuttamaan kurjan olon.

Päivien pimetessä olo saattaa tuntua aina vain väsyneemmältä ja pikaratkaisua on helppo hakea kahvista tai energiajuomasta. Syyskuisen brittitutkimuksen mukaan kofeiini saattaa kuitenkin estää erityisesti raudan imeytymistä. Raudanpuutoksen ensimmäinen oire onkin väsymys ja kierre on valmis.

Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi nauttia aamukahvistasi, mutta jos haluat ruoan lohduttavan samantien, kannattaa kokeilla seuraavia vinkkejä.

Jos olet vihainen...

... syö pähkinöitä, erityisesti manteleita ja saksanpähkinöitä, sillä ne sisältävät lignaaneja ja terveellisiä rasvahappoja, jotka yhdessä voivat aikaansaada lievän rentoutumisen tunteen. Pähkinöiden rouskuttelu voi muutenkin rauhoittaa, kun olo on kiukkuinen.

Jos olet väsynyt...

... syö viinirypäleitä. Viinirypäleet sisältävät sellaisia antioksidanttisia yhdisteitä, jotka parantavat henkisiä ja fyysisiä energiatasoja.

Jos olet stressaantunut...

... syö tummaa suklaata. Suklaan sisältämä teobromiini rauhoittaa ja sen flavonoidit parantavat vastustuskykyä – stressihän voi tehdä alttiimmaksi taudeille. 

Jos lihaksesi ovat hellinä...

... nauti ananasta sisältävä proteiinismoothie. Jos olet edellisenä päivänä tehnyt rankan treenin, kannattaa ehdottomasti ottaa avuksi herkullinen ananas. Sen sisältämä bromelaiini-entsyymi auttaa vähentämään tulehduksia ja hillitsemään kipua sekä turvotusta.

Jos olet hermostunut...

... juo vihreää teetä. Jo kuuman teekupillisen pitäminen kädessä voi olla rentouttavaa, mutta vihreä tee sisältää myös teaniinia eli sellaista aminohappoa, jolla on todettu olevan rauhoittavia vaikutuksia.

Jos olet surullinen...

... juo pieni kahvi. Vaikka kahvin kanssa ei liiallisuuksiin kannata mennäkään, pieni kupillinen – 1 shotti espressoa ja lisäksi vähärasvaista maitoa – voi olla hyväksi. Kofeiinin ja maidon pienten peptidien yhdistelmä auttaa lisäämään neuronien toimintaa aivoissa. Se auttaa parantamaan mielialaa, mutta ei tee hermostuneeksi.

Lähde: Shape

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!