Hunaja ei ole pelkkä makeutusaine – tiesitkö näistä vaikutuksista?

Shutterstock

Moni mieltää hunajan pelkäksi makeutusaineeksi, vaikka aikojen saatossa hunajaa on käytetty myös sen lukuisten terveysvaikutusten vuoksi.

Vanhan kansan uskomukset hunajan parantavista ominaisuuksista ovat saaneet vahvistuksia tietyiltä osin myös tieteestä. Tiesitkö näistä hunajan teveysvaikutuksista?

Parantaa vastustuskykyä

Vanha kansa uskoi, että hunajavesi voi parantaa jopa flunssan ja tässä uskomuksessa onkin perää. Hunaja sisältää valtavasti luontaisia antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa esimerkiksi viruksilta ja bakteereilta. Hunajaa syömällä voi siten parantaa vastustuskykyä.

Hurjasti energiaa

Yksi ruokalusikallinen hunajaa sisältää peräti 17 grammaa hiilihydraatteja. Tästä syystä hunaja voi olla hyvä hätäeväs kiireiselle esimerkiksi ennen treeniä.

Helpottaa allergioita?

Uskotaan, että paikalliset hunajat voivat helpottaa allergioita, sillä hunajaan kulkeutuu ympäristöstä aineita, jotka voivat auttaa kehoa parantamaan immuunipuolustusta. Mikäli hunajan allergiaa helpottaviin ominaisuuksiin uskoo, olisi tärkeää nauttia juuri paikallista hunajaa, sillä silloin hunajan sisältämien allergioita helpottavien aineiden uskotaan tehoavan todennäköisimmin.

Parantaa muistia?

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kaksi teelusikallista hunajaa päivässä voisi parantaa muistia. Tulos ei sinänsä ihmetytä, sillä hunaja sisältää valtavasti terveydelle hyödyllisiä ja soluja suojaavia antioksidantteja.

Lukuisia ravintoaineita

Hunaja ei suinkaa ole pelkkää sokeria, vaikka maun perusteella voisi niin uskoakin. Hunaja sisältää lukuisia ravintoaineita kaliumista kalsiumiin ja magnesiumista fosforiin sekä sinkkiin.

Helpottaa univaikeuksia?

Pieni määrä hunajaa voi auttaa myös univaikeuksiin. Hunaja nostaa hetkellisesti verensokeria ja tämä erittää elimistössä insuliinia. Reaktion johdosta elimistössä vapautuu aminohappoa, joka lopulta edesauttaa rentoutumista.

Lähde: Blackdoctor

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja