Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokki paljastaa herkullisen arkiruoan salaisuuden – ota haltuun nämä neljä asiaa

Huippukokin mukaan jokainen meistä osaa tehdä hyvää kotiruokaa.
Huippukokin mukaan jokainen meistä osaa tehdä hyvää kotiruokaa. Shutterstock
Julkaistu 15.09.2017 09:02

MTV LIFESTYLE

Suola, rasva, happo ja lämpö. Yhdysvaltalaisen huippukokin ja ruokakirjailijan mukaan nämä neljä elementtiä hallitsemalla jokainen meistä voi luoda herkullisia aterioita jääkaapista löytyvistä raaka-aineista. Eikä reseptejä tarvita!

Neljän yksinkertaisen asian opettelu voi auttaa sinua vähentämään sekä ruokajätettä että säästämään ruokalaskuissa. Ja mikä parasta, saat joka kerta eteesi herkullista ruokaa! 

– Uskon, että jokainen meistä voi olla hyvä kokki, huippukokki Samin Nosrat kannustaa. 

Neljä tärkeää elementtiä – lisää näitä jokaiseen ruokaan 

Suola on ainesosa, joka vaikuttaa sekä ruoan makuun että rakenteeseen. Naisen mukaan ihmiset kitsastelevat aivan turhaan suolan kanssa laittaessaan ruokaa kotona; lisäämäsi määrä on taatusti vähemmän kuin mitä saisit ulkona syödessäsi. Kokki kehottaakin ottamaan merisuolan osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa.

suola
Kotiruoka sisältää suhteessa vähän suolaa, vaikka lisäisitkin sitä ruokiin reippaasti.Colourbox.com

Suolan kanssa kannattaa Nosratin mukaan olla avokätinen etenkin vihanneksia keittäessä, sillä suola korostaa vihannesten omaa makua ja saa ne maistumaan hetkessä herkullisille. Lisäksi suurin osa suolasta päätyy keitinveden mukana viemäriin.

Ja mitä tulee rasvaan, nainen pyytää lukijoita kuvittelemaan makkaran ilman rasvaa ja salaatinkastikkeen ilman oliiviöljyä. Rasva ei ole vain energianlähde, vaan joka muihin aineisiin yhdistettynä parantaa makua ja koostumusta. Älä siis säästele siinäkään!

– Mielipiteeni on, että jokaikinen vihannes jonka syöt, tekee sinulle taatusti enemmän hyvää kuin vihannekset, jotka jäävät syömättä. Ei ole väliä, vaikka niissä olisi suolaa tai öljyä, nainen kommentoi. 

Rasvan lisäksi ruokaan kannattaa lisätä aina myös jotain hapokasta, kuten sitruunamehua, etikkaa tai smetanaa. Happo on asia, joka oikein annosteltuna saa ruoan kirjaimellisesti sulamaan suussasi. Se korostaa ruoan makua ja saa aikaan kemiallisia reaktioita, jotka muuttavat ruoan väriä ja koostumusta.   

sitruunaSitruunamehu sopii yllättävän moneen ruokaan.Shutterstock

Suolan, rasvan ja hapon lisäksi myös ruoanlaitossa käytetty lämpötila näyttelee suurta roolia ruoan onnistumisen kanssa. Kukaan meistä ei taatusti halua pureskella raakaa ruokaa, joten oman lieden ja hellan tunteminen on äärimmäisen tärkeää.

Esimerkkinä nainen mainitsee perunamuusin. Maukkaan perunamuusin valmistus alkaa perunoiden keittämisestä sopivan kypsiksi. Kun perunat ovat kypsiä, joukkoon lisätään suolaa, voita ja hapankermaa, ja voilà, herkullinen ja tasapainoinen annos on valmis!

– Haluan vain, että ihmiset oppisivat tekemään ruoasta hyvää ja oppisivat, kuinka ruokkia toisia ja pitää huolta toisista, Nosrat toteaa. 

Lähde: Independent

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinNämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatKokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"Lontoon parhaat pizzakokit neuvovat: Näin teet täydellistä pizzaa kotioloissaKolme isoäidin lyömätöntä ruokaniksiä – ota välittömästi käyttöön
RuoanlaittoRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta