Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokit ja terveysammattilaiset hehkuttavat: Unohda oliiviöljy – tässä öljyjen ehdoton ykkönen!

Shutterstock
Julkaistu 15.07.2015 10:59
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oliiviöljyn terveelliset ominaisuudet ovat puhuttaneet jo pitkään. Nyt tutkijat ja huippukokit kehottavat vaihtamaan toiseen, entistäkin terveellisempään vaihtoehtoon. 

Jos haluat ruoastasi terveellisempää, vaihda käyttämäsi öljy rypsiin. Monet huippukokit, kuten brittiläiset Jamie Oliver ja Nigella Lawson, ovat jo muutaman vuoden ajan liputtaneet rypsiöljyn hyvien ominaisuuksien puolesta. Myös uudet tutkimukset osoittavat rypsiöljyn olevan terveyden kannalta paras vaihtoehto päivittäiseen käyttöön.

Hyvänmakuinen ja  monipuolinen öljy

Rypsiöljy on rypsikasvin siemenistä puristettua öljyä. Helsingin ja Tampereen yliopistoissa tehdyn rasvahappotutkimuksen mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen.

Rypsiöljy osoittautui tutkimuksessa erittäin tehokkaaksi keinoksi alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja. Kohonnut fibrinogeeni on yhteydessä muun muassa diabetekseen ja aivoinfarktiin.

Rypsiöljyssä on myös vähemmän epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa kuin monissa muissa ruoanlaittorasvoissa. Se on lisäksi erinomainen omega-rasvahappojen ja E-vitamiinin lähde. Rypsiöljyn käyttö auttaakin ylläpitämään tervettä kolesterolitasoa ja on hyödyksi sydämen terveydelle.

Hyvät ruoanlaitto-ominaisuudet

Jamie Oliver kehuu nettisivuillaan erityisesti rypsiöljyn hyviä ruoanlaitto-ominaisuuksia. Rypsiöljy kestää hyvin korkeitakin lämpötiloja, joten se sopii oliiviöljyä paremmin paistamiseen. Sitä voi käyttää turvallisesti myös uppopaistamiseen. 

Miedon ja kevyen makunsa puolesta rypsiöljyä sopii hyvin myös kylmiin ruokiin, kuten salaatteihin ja marinadeihin. Kokeile rypsiöljyn käyttöä myös leivonnassa, jolloin saat leivonnaisista helposti hieman terveellisempiä.

Kokki Nigella Lawson kertoo omilla sivuillaan miedon rypsiöljyn sopivan erinomaisesti juuri ruokiin, joissa öljy ei saa maistua läpi.

Huippukokkien suositusten myötä rypsiöljyn myynti on lähtenyt Britanniassa kasvuun. Samaa ilmiötä voidaan odottaa myös meillä Suomessa rypsiöljyn maineen lähdettyä kasvuun. 

LUE LISÄÄ KEVENTÄJIEN SIVUILTA: Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

Lähteet: Jamieoliver.com, Nigella.com, Sciencedirect.com

Lisää aiheesta:

Asiantuntijat perkaavat suosituimpia ruokatrendejä – eivät niin terveellisiä kuin ehkä luulit? Raaka-aine, jolla taiot ruoastasi paremman makuista – järisyttävän hyvä valinta niin pastalle kuin suklaakakulle!Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäVoi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenOliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinParantaa aineenvaihduntaa ja vähentää makeanhimoa – käytätkö jo tätä öljyä?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • 14.9.17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy