Huippukokit ja terveysammattilaiset hehkuttavat: Unohda oliiviöljy – tässä öljyjen ehdoton ykkönen!

rypsiöljy
Shutterstock

Oliiviöljyn terveelliset ominaisuudet ovat puhuttaneet jo pitkään. Nyt tutkijat ja huippukokit kehottavat vaihtamaan toiseen, entistäkin terveellisempään vaihtoehtoon. 

Jos haluat ruoastasi terveellisempää, vaihda käyttämäsi öljy rypsiin. Monet huippukokit, kuten brittiläiset Jamie Oliver ja Nigella Lawson, ovat jo muutaman vuoden ajan liputtaneet rypsiöljyn hyvien ominaisuuksien puolesta. Myös uudet tutkimukset osoittavat rypsiöljyn olevan terveyden kannalta paras vaihtoehto päivittäiseen käyttöön.

Hyvänmakuinen ja  monipuolinen öljy

Rypsiöljy on rypsikasvin siemenistä puristettua öljyä. Helsingin ja Tampereen yliopistoissa tehdyn rasvahappotutkimuksen mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen.

Rypsiöljy osoittautui tutkimuksessa erittäin tehokkaaksi keinoksi alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja. Kohonnut fibrinogeeni on yhteydessä muun muassa diabetekseen ja aivoinfarktiin.

Rypsiöljyssä on myös vähemmän epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa kuin monissa muissa ruoanlaittorasvoissa. Se on lisäksi erinomainen omega-rasvahappojen ja E-vitamiinin lähde. Rypsiöljyn käyttö auttaakin ylläpitämään tervettä kolesterolitasoa ja on hyödyksi sydämen terveydelle.

Hyvät ruoanlaitto-ominaisuudet

Jamie Oliver kehuu nettisivuillaan erityisesti rypsiöljyn hyviä ruoanlaitto-ominaisuuksia. Rypsiöljy kestää hyvin korkeitakin lämpötiloja, joten se sopii oliiviöljyä paremmin paistamiseen. Sitä voi käyttää turvallisesti myös uppopaistamiseen. 

Miedon ja kevyen makunsa puolesta rypsiöljyä sopii hyvin myös kylmiin ruokiin, kuten salaatteihin ja marinadeihin. Kokeile rypsiöljyn käyttöä myös leivonnassa, jolloin saat leivonnaisista helposti hieman terveellisempiä.

Kokki Nigella Lawson kertoo omilla sivuillaan miedon rypsiöljyn sopivan erinomaisesti juuri ruokiin, joissa öljy ei saa maistua läpi.

Huippukokkien suositusten myötä rypsiöljyn myynti on lähtenyt Britanniassa kasvuun. Samaa ilmiötä voidaan odottaa myös meillä Suomessa rypsiöljyn maineen lähdettyä kasvuun. 

Lähteet: Jamieoliver.com, Nigella.com, Sciencedirect.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!