Huikea tapa valmistaa kahvia – oletko jo kokeillut helppoa hittijuomaa?
Tulevan kesän hittijuoma on cold brew coffee eli kylmäuutettu kahvi. Viilentävän kahvijuoman valmistus onnistuu helposti myös kotona.
Kylmänä nautittava kahvi on parhaimmillaan, kun sitä ei kuumenneta valmistusvaiheessakaan. Kahvin valmistus kestää kylmässä kauemmin, mutta lopputulos on odotuksen arvoinen.
Kylmäuutettuun kahviin kannattaa käyttää mahdollisimman karkeaa jauhatusta, jotta juomasta tulee kirkasta ja maukasta. Esimerkiksi tavallinen pannujauhatus soveltuu hyvin. Jos käytät papukahvia, jauha se mahdollisimman karkeaksi.
Vinkki:
100g kahvijauhetta = 2,5 dl
Litraan kylmää vettä tarvitaan noin 100–120 grammaa kahvia. 120 grammasta syntyy tiiviste, jota laimentamalla voi tehdä helposti erilaisia kahvijuomia ja drinkkejä.
Kylmäuutettua kahvia voi valmistaa esimerkiksi suljettavassa ämpärissä, kannellisessa lasipurkissa tai pressopannussa. On tärkeää, että astia suljetaan kannella tai kelmulla, jolloin kahvijuoma ei ime itseensä ylimääräisiä hajuja ja makuja.
Näin valmistuu cold brew coffee eli kylmäuutettu kahvi
Valmis kahvitiiviste säilyy hyvänä jääkaapissa noin kolme päivää.
Tee näin:
1. Sekoita karkeat kahvinpurut puhtaassa astiassa kylmään veteen, peitä kannella tai kelmulla.
2. Anna hautua yön yli huoneenlämmössä.
3. Suodata kahvijuoma suodatinpussin tai harson läpi kunnes juoma on kirkasta.
4. Tee tiivisteestä erilaisia kahvijuomia laimentamalla sitä maidolla tai vedellä. Lisää halutessasi makusiirappia. Tarjoa jäillä.
Vinkki:
Voit tehdä kylmäuutetusta kahvista myös jääpaloja. Silloin jääpalat eivät sulaessaan laimenna kahvijuomia liikaa.
Jos käytät pressopannua, laita kahvinporot pohjalle, kaada kylmä vesi päälle, peitä esimerkiksi kelmulla ja anna tekeytyä yön yli.
Paina aamulla pressopannun mäntä pohjaan ja kaada kahvi sen jälkeen suodatinpaperin läpi.
Kahvitiivisteestä voi tehdä myös alkoholipitoisia drinkkejä. Esimerkiksi kermaliköörit, rommi ja konjakki sopivat erinomaisesti kahvidrinkkeihin.
Miten kahvi päätyy paahtimolta suomalaisten kuppeihin? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa