HS: Hurjia eroja lihapitoisuuksissa - näissä einespyöryköissä ei lainkaan lihaa!

Lehtikuva

Eineslihapulien lihapitoisuus vaihtelee nollan ja lähes sadan prosentin välillä, selviää Helsingin Sanomien tekemästä vertailusta. Kallis kilohintakaan ei aina takaa lihapitoista tuotetta.  

Einespyöryköiden laaduissa on huomattavia eroja, eikä laatu aina näy hinnassa. Korkeaa lihapitoisuutta etsivän kannattaakin mennä kauppaan ajan kanssa ja tutkia tuoteselosteet tarkkaan. Lihapitoisuus saattaa joissain tuotteissa olla suurempi, vaikka kilohinta olisikin huomattavasti toista tuotemerkkiä edullisempi.

Ei lihaa laisinkaan

Lihaa ei ole lainkaan K-kauppojen oman merkin K-menun pyöryköissä. Näitä tuotteita ei saa kutsua lihapyöryköiksi, vaan tuotteen nimi pakkauksessa on pelkkä pyörykkä.

Näissä HK-Scanin valmistamissa pullissa on 42 prosenttia koneellisesti erotettua broilerinlihaa ja 10 prosenttia koneellisesti eroteltua sianlihaa. Koneellisessa erottelussa luista irrotetaan lihat painamalla niitä metallilevyjä vasten, kertoo Helsingin Sanomien haastatteleva HK-Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Tällä menetelmällä saadaan irti karkeaa jauhelihaa muistuttavaa massaa, jota ei kuitenkaan saa tuoteselosteessa kutsua lihaksi. 

Paljon lihaa edulliseen hintaan

Suurimmat lihapitoisuudet löytyivät vertailussa Snellmannin Kokkikartanon oikeista lihapullista. Näissä lihapullissa lihapitoisuus on yli 90 prosenttia ja valmistukseen on käytetty ainoastaan naudan- ja sianlihaa. Myös Kivikylän sianlihaa sisältävissä lihapyöryköissä lihapitoisuus oli huomattavan korkea.

Lihapitoisuudeltaan suuri, mutta hinnaltaan edullinen tuote löytyi Lidl:n valikoimista. Lidlin oman tuotemerkin Enebackenin lihapyöryköissä lihapitoisuus on jopa 70 prosenttia.

Lidlin myymissä ruotsalaisissa Enebackenin pyöryköissä on lihaa kymmenkertaisesti HK-Scanin suosituimpiin pyöryköihin verrattuna. Kilohinnaltaan Enebackenin pyörykät ovat kuitenkin 3,69 kilohinnallaan vain vähän yli euron kalliimmat.

Suurimmat lihapitoisuudet:

Oikeat lihapullat, Kokkikartano/Snellman, lihapitoisuus 91 prosenttia, 16,30 e/kg

Kivikylän palvarin, Kivikylän Palvaamo, lihapitoisuus 88 prosenttia, 7,69 e/kg

Enebacken, Gunnar Dafgård, lihapitoisuus 70 prosenttia, 3,69 e/kg

Pienimmät lihapitoisuudet:

K-Menu pyörykät, HK-Scan, lihapitoisuus 0 prosenttia, 2,47 e/kg

HK lihapyörykät, HK-Scan, lihapitoisuus 7 prosenttia, 2,47 e/kg

Atria lihapyörykät, Atria, lihapitoisuus 19 prosenttia, 5,42 e/kg


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja