HS: Helsinkiläinen kalakauppa saa valituksia liian tuoreesta kalasta – "ollaan me ihmiset vaan niin vieraantuneita luonnosta"

Kalatiski
Kuvituskuva. Sätkivat kalat ovat aiheuttaneet helsinkiläiselle kalakaupalle päänvaivaa. Lehtikuva

Helsingin Sanomien mukaan Hakaniemen hallissa sijaitseva kalakauppa saa valituksia asiakkailta, jos "kala on liian tuoretta" eli sattuu sätkimään vielä tiskillä. Kyseessä on kalan luonnollinen, kuolemanjälkeinen refleksi, mutta moni asiakas ei sitä ymmärrä.

Helsingin Sanomat kertoo Ekströmin kalapuodin erikoisesta ongelmasta: Hakaniemen hallissa sijaitsevan kalakaupan on pakko pistää tuoreimmat kalat piiloon tiskin alle, jotta asiakkaat eivät järkyty. Kalakauppa on nimittäin saanut valituksia ja markka-aikaan jopa yhdet sakot liian tuoreen kalan myymisestä. Kaloissa todettiin elonmerkkejä, joten asiaa pidettiin eläinsuojelulain rikkomisena. 

Valituksia on tehty, koska kalat ovat joskus sätkineet myyntitiskillä. Kalamestari Lotta Hindsberg kuitenkin muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että kyse on täysin luonnollisesta refleksistä.

– Osa ihastelee ja haluaa heti ostaa kalaa, kun näkee, että se on tuoretta ja osa kauhistuu. Ollaan me ihmiset vaan niin vieraantuneita luonnosta. Kaikki pitäisi syöttää valmiina pullamössönä, Hindsberg toteaa Helsingin Sanomille.

Kala voi sätkiä vielä fileenä pannulla

Myös kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen vahvistaa Helsingin Sanomille, että kuollut kala voi sätkiä vielä jopa fileenä pannulla. Lehtosen mukaan kalan lihaksissa on sähköjännitteitä, jotka voivat purkautua vielä jonkin aikaa kuoleman jälkeen.

Ekströmin kalatiskillä vieraili tällä viikolla Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketarkastaja varmistamassa, että kaikki kalat ovat varmasti kuolleita. Elonmerkkejä ei kaloissa havaittu. Tarkastuksella halutaan varmistaa, että eläinsuojelulakia noudatetaan, eikä kala kärsi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja